X
SULJE MAINOS
Aleksei Navalnyi myrkytettiin elokuussa. LEHTIKUVA / TEEMU SALONEN

Venäjän FSB kieltäytyy tutkimasta Aleksei Navalnyin myrkytystä

Rikostutkinnalle ei viranomaisen mukaan ole perusteita.

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB on kieltäytynyt aloittamasta rikostutkintaa oppositiovaikuttaja Aleksei Navalnyin myrkytyksestä, Meduza kertoo.

Navalnyin korruption vastainen FBK-säätiö oli vaatinut FSB:tä aloittamaan tutkinnan perustuen lakipykälään, joka kieltää kemiallisten aseiden kehittämisen, tuottamisen, varastoinnin hankinnan tai myynnin. Säätiö vetosi siihen, että kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW on vahvistanut, että Navalnyi myrkytettiin venäläisellä Novitshok-perheen hermomyrkyllä.

FSB:n mukaan tutkinnan aloittamiselle ei silti ole ”mitään perusteita”.

Aleksei Navalnyi yritettiin surmata elokuussa Novitshok-myrkyllä Siperiassa. Kyseessä on harvinainen ja erittäin tappava kemiallinen ase. Kreml on kiistänyt syytökset siitä, että sillä olisi ollut jotain tekemistä myrkytyksen kanssa. Venäjä on käytännössä kieltäytynyt tutkimasta tapausta. Venäjän johto on muun muassa väittänyt myrkytystä länsimaisten tiedustelupalvelujen provokaatioksi.

Navalnyi kiidätettiin lopulta hoitoon Saksaan ja hänen on kerrottu toipuneen hyvin. Oppositiovaikuttaja on syyttänyt myrkytyksestä Kremliä, mutta ilmoittanut silti haluavansa palata kotimaahansa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt