Venezuelassa on protestoitu istuvaa presidentti Nicolas Maduroa vastaan. LEHTIKUVA / AFP Federico Parra

Venäjän diplomaatti: Venezuela ei ole pyytänyt sotilaallista apua

Venezuelassa valmistaudutaan jälleen suureen mielenosoitukseen.

Venezuela ei ole pyytänyt Venäjältä sotilaallista apua Venezuelan kriisin ratkaisemiseen, kertoo ihmisoikeusjärjestö Victims of Communism (kommunismin uhrit) Twitter-tilillään.

Asiasta kertovat myös venäläismedia ja kansainväliset uutistoimistot.

Venäjän ulkoministeriön Latinaisen Amerikan yksikön päällikön Alexander Shchetinin kerrotaan sanoneen maanantaina, että Moskova ei ole vastaanottanut tällaista pyyntöä Caracasista.

Julkisuudessa ja mediassa liikkuneiden spekulaatioiden mukaan venäläisellä lentokoneella on kuljetettu venäläisiä ”palkkasotureita” Venezuelaan sosialistipresidentti Nicolás Maduron tueksi. Venäjä on kiistänyt tämän. Verkkouutiset kertoo asiasta tässä.

Maan väliaikaiseksi presidentiksi julistautunut Juan Guaidó on aiemmin sanonut, että ei suostu sulkemaan pois Yhdysvaltain sotilaallista väliintuloa yhtenä vaihtoehtona maan kriisin ratkaisemiseksi ja Maduron suistamiseksi vallasta.

YK on tarjonnut toimipaikkojensa tiloja molemmille osapuolille, jotta he voisivat käydä vakavia neuvotteluja kriisin ratkaisemiseksi. YK:n pääsihteeri António Guterres ei kuitenkaan usko, että tällä hetkellä on olemassa puitteita vakavien neuvottelujen järjestämiseksi. Verkkouutiset kertoo asiasta tässä.

Venezuelassa vapaaehtoisten verkostot valmistautuvat humanitaarisen avun jakamiseen. Apu on tähän asti suljettu maan rajojen ulkopuolelle sotilaallisin keinoin.

Guaidó on luvannut avata humanitaarisen avun reitit maahan vastoin Maduron hallituksen linjaa.

Maduro on kieltäytynyt ottamasta apua vastaan ja kutsuu sitä poliittiseksi show’ksi sekä ”Troijan hevoseksi”. Guaidó taas on varoittanut, että monet venezuelalaiset ovat vaarassa kuolla ilman kansainvälistä apua.

Guaidó aikoo perustaa keräyskeskuksia naapurimaihin, joihin venezuelalaiset ovat paenneet. Suunnitelmana on kerätä apua kolmessa eri pisteessä ja tämän jälkeen painostaa Venezuelan armeijaa päästämään kansainvälinen apu sisälle maahan.

Miljoonat ihmiset ovat paenneet Venezuelasta hintojen rajun nousun, työttömyyden sekä ruoka- ja lääkepulan vuoksi.

Tiistaina on tarkoitus järjestää jälleen suuri mielenosoitus, jossa vaaditaan presidentti Maduron eroa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt