X
SULJE MAINOS

Venäjän asevoimat suurharjoitukseen – myös reservijoukot mobilisoitu

Presidentin käskystä käynnistetty harjoitus koskee nyt myös reservijoukkoja.

Puolustusministeri Sergei Shoigu ilmoitti tiistaina, että Venäjän presidentti Vladimir Putin on määrännyt Venäjän asevoimat valmiusharjoitukseen ilman etukäteisvaroitusta.

Harjoituksessa tarkastetaan Shoigun mukaan kykyä reservien nopeaan liikekannallepanoon sekä ase- ja kalustovarikoidensa toimintavalmiutta.

Venäjä on viime vuosina toteuttanut runsaasti laajamittaisia valmiusharjoituksia. Tällä kertaa tapahtuva reservijoukkojen mobilisointi ja asevarikoiden avaaminen poikkeavat totutusta.

Kaikkien sotilaspiirien varikot lännestä Tyynellemerelle avataan nyt tiettävästi ensi kertaa Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen.

Harjoitukseen osallistuvien joukkojen vahvuudesta ei ole annettu minkäänlaisia tietoja julkisuuteen. Esimerkiksi vuoden 2014 Zapad-harjoitukseen osallistui läntisten arvioiden mukaan 70 000 tai jopa 90 000 sotilasta.

Harjoituksessa kiinnitetään puolustusministeri Shoigun mukaan erityistä huomiota eri esikuntaportaiden yhteistoimintaan sekä johtamisjärjestelmien ja kenttäjoukkojen komentopaikkojen valmiuteen.

Shoigu perustelee harjoitusta muun muassa tarpeella varautua epätavanomaisiin kriisitilanteisiin. Käytännössä tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi hybridisodankäyntiä.

Harjoituksen on määrä jatkua 22. kesäkuuta saakka, ellei toisin ilmoiteta.

HEIKKI HAKALA

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt