Venäläinen SU-27 -hävittäjä Itämerellä. FRA HANDOUT/ LEHTIKUVA

Venäjän armeija saa oikeuden ampua alas matkustajakoneita

Venäjän puolustusministeriön mukaan sääntöjen muutos auttaa torjumaan terroria.

Venäjän puolustusministeriö on julkaissut asiakirjan, jossa esitetään, että armeijalla olisi jatkossa oikeus ampua alas matkustajakoneita, jos ne eivät ”noudata käskyä laskeutua”.

– Koneen matkustajat ikävä kyllä kuolevat, mutta tämä estää vielä karmeamman katastrofin, venäläissenaattori Frants Klintsevitsh perustelee Izvestijalle.

Nykylainsäädäntö kohtelee tällaisia tilanteita ristiriitaisesti. Armeijalla on yhtäältä oikeus ampua alas terroristien kaappaamia siviilikoneita, mutta Venäjän ilmatilaa loukkaavia siviilikoneita ei saa ampua, mikäli niissä on matkustajia.

Frants Klintsevitshin mukaan uudet säännöt ovat tarpeen ja vastaavat monissa muissa maissa sovellettuja käytäntöjä.

Asiasta uutisoivan Moscow Timesin mukaan puolustusministeriö esittää, että sotilaskoneen olisi varoitettava kohdetta ennen tulen avaamista joko ”visuaalisin merkein” tai varoituslaukauksilla.

Oikeutta ampua alas voitaisiin soveltaa tilanteessa, jossa on kyse todellisesta uhasta ihmishengille tai ympäristölle. Asiakirjassa mainitaan myös ”suora ilmahyökkäyksen uhka, joka kohdistuu kriittiseen infrastruktuuriin”. Klintsevitshin puheista huolimatta säännöissä kielletään yhä kaapatun koneen alas ampuminen, mikäli kyydissä on panttivankeja.

Uusien sääntöjen on määrä tulla voimaan jo ensi kuussa.

 

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt