Ulkoavaruuden sopimuksen mukaan avaruuteen ei saa sijoittaa joukkotuhoaseita. LEHTIKUVA / ESA hand-out

Venäjältä varoitus USA:lle: Avaruuden aseistaminen on tie katastrofiin

Venäjän ulkoministeriön mukaan USA:n avaruusjoukkojen perustaminen vaarantaa kansainvälisen turvallisuudeen.

Venäjä kertoo ryhtyvänsä vastatoimiin, jos Yhdysvalllat perustaa asevoimiensa alaiset avaruusjoukot. Asiasta kertoo Air Force Times.

– Avaruuden aseistaminen on tie katastrofiin. Toivottavasti USA:n poliittisella eliitillä on vielä jäljellä rippeitä terveestä järjestä, toteaa Venäjän parlamentin puolustus- ja turvallisuusvaliokunnan puheenjohtaja Viktor Bondarev.

– Jos USA vetäytyy vuoden 1967 sopimuksesta koskien avaruuden ydinasekieltoa, emme paitsi me vaan myös muut maat tulevat vastaamaan tähän tiukasti, hän toteaa.

Bondarev viittaa ulkoavaruuden sopimukseen, jonka mukaan maata kiertävälle radalle tai Kuuhun tai muualle ulkoavaruuteen ei saa sijoittaa joukkotuhoaseita. Sopimuksen mukaan ulkoavaruus on ihmiskunnan yhteistä omaisuutta eikä kuulu millekään maalle.

USA:n presidentti Donald Trump määräsi maanantaina puolustusministeriön perustamaan avaruusjoukot. Kyseessä olisi asevoimien kuudes puolustushaara, jonka tehtävänä on varmistaa USA:n ylivoima avaruudessa.

– Asevoimien rakentaminen ja erityisesti aseiden vieminen avaruuteen heikentäisi strategista vakautta ja kansainvälistä turvallisuutta, Venäjän ulkoministeriö tiedottaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt