Norjan armeija harjoituksissa viime talvena Finnmarkissa. LEHTIKUVA/SIMON AMDAL /THE NORWEGIAN ARMY

Venäjältä kova syytös: ”Norja valmistelee sotaa”

Norjassa on Venäjän ulkoministeriön mukaan liikaa ulkomaisia joukkoja.

Yhdysvallat on ilmoittanut aikovansa pienentää Norjaan sijoitettujen merijalkaväen joukkojensa vahvuutta noin 700 sotilaalla. Norjan puolustusvoimat tiedotti asiasta heinäkuun lopulla.

Venäjän ulkoministeriö leimaa ilmoituksen hämäykseksi ja korostaa, että mitään todellista keskustelua USA:n sotilaallisen toiminnan vähentämisestä ei ole käyty.

– Emme sulje pois sitä, että heidän uusi ”dynaaminen” läsnäolonsa tosiasiassa kätkee aikeen merkittävästi kasvattaa amerikkalaisjoukon vahvuutta. Norjan asevoimien kanssa toteutettavien yhteisten harjoitusten varjolla amerikkalaiset saattavat päinvastoin merkittävästi vahvistaa asemiaan Pohjois-Norjassa, Venäjän ulkoministeriön lehdistöosaston varajohtaja Aleksei Zaitsev sanoo.

– Olemme viime vuosina nähneet Norjan johdonmukaisia sotavalmisteluja. Erityisen aktiivisia he ovat Venäjän ja Norjan rajan tuntumassa olevilla alueilla, Zaitsev toteaa.

”Norja horjuttaa alueen vakautta”

Natoon kuuluvaan Norjaan on Zaitsevin mukaan sijoitettu pysyvästi yhä enemmän vieraita joukkoja, eivätkä tiedot rotaatioperiaatteesta hänen mukaansa ole Venäjän silmissä uskottavia.

– Harjoituksia, joihin osallistuu vieraita joukkoja, järjestetään entistä runsaammin ja Venäjä näyttäytyy niissä potentiaalisena vihollisena. Suunnitelmat kansallisten asevoimien kehittämisestä, asehankinnoista ja sotilaallisen infrastruktuurin kohentamisesta ovat luonteeltaan avoimesti Venäjän vastaisia, Zaitsev valittelee.

– Uskomme tällaisten Oslon toimien epävakauttavan alueen tilannetta. Toivomme Oslon noudattavan vastuullista, eteenpäin katsovaa linjaa ja pidättäytyvän toimista, jotka horjuttavat alueellista vakautta ja vahingoittavat kahdenvälisiä suhteita, sekä todella supistavan ulkomaista sotilaallista läsnäoloa alueellaan, hän toteaa.

Venäjä itse on varustautunut voimakkaasti arktisella alueella ja lisännyt meri- ja ilmavoimiensa toimintaa Norjan rajojen tuntumassa. Norjan puolustusvoimien johto onkin useissa yhteyksissä korostanut , että maan puolustusta on vahvistettava nimenomaan Venäjän muodostaman uhan takia. Yksi esitetyistä skenaarioista olisi Venäjän hybridi-isku Norjan Huippuvuorille.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt