T-34-85-panssarivaunu museossa. / Nicholas Moran / Youtube

Venäjälle haalitaan museotankkeja, uusi kalusto jäissä

Kymmeniä Laosista ostettuja T-34-panssarivaunuja aiotaan käyttää sotilasparaateissa ja elokuvissa.

Venäjän puolustusministeriö on vahvistanut hankkineensa noin 30 toisen maailmansodan aikaista T-34-85-panssarivaunua Laosista.

Vaunuja on tarkoitus käyttää paraateissa ja mahdollisesti myös kulttuuriministeriön rahoittamissa lukuisissa sotaelokuvissa, joiden juonet ovat viime vuosina liittyneet tavalla tai toisella T-34-tankkiin.

Kaupan tekee varsin erikoiseksi se, että Venäjä saa käyttöönsä tämän vuoden aikana enemmän historiallisia kuin moderneja panssarivaunuja.

Puolustusministeriön Zvezda-kanavna mukaan Laosin väreihin maalatut T-34-vaunut saapuivat Vladivostokin satamaan keskiviikkona, jonka kautta niiden matka matkuu Moskovan lähellä sijaitsevaan Naro-Fominskin kaupunkiin. Kaupungissa sijaitsee kaartin 4. panssaridivisioonan päämaja.

Laos oli viimeinen T-34-85-vaunuja kalustossaan käyttänyt valtio. Niiden tuotanto aloitettiin Neuvostoliitossa helmikuussa 1944 reaktiona uusien saksalaistankkien vahvempaan panssarointiin ja aseistukseen.

Venäjän hankkimat panssarivaunut kuuluvat ensimmäisen vuoden tuotantoerään, joten niitä käytettiin todennäköisesti myös itärintaman taisteluissa ja myöhemmin Vietnamin sodassa.

Modernien panssarivaunujen tuotanto viivästyi Venäjällä

The Drive -julkaisun mukaan sosiaalisessa mediassa julkaistiin jo joulukuun lopulla useita kuvia vaunujen lastaamisesta rahtilaivaan Vietnamissa. Puolustusministeri Sergei Shoigun mukaan museotankkien toimitus kuului laajempaan asekauppaan, jossa Laosille myytiin päivitettyjä T-72-panssarivaunuja.

Venäjän uuden T-14 Armata -panssarivaunun tuotanto on viivästynyt projektin korkeiden kustannusten vuoksi, ja laajamittaisen tuotannon on määrä alkaa vasta ensi vuoden puolella.

Maan puolustusministeriö ilmoitti viime elokuussa hankkivansa lähitulevaisuudessa pääasiassa vanhoja T-72B3-, T-80BVM- ja T-90SM-panssarivaunuja.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt