X
SULJE MAINOS
Venäjän hallinnollinen keskus Kreml. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Venäjällä viety vaalikelpoisuus useammalta kuin Neuvostoliitossa

Vaalilainsäädäntöä kuvaillaan sortavaksi.

Tämän päivän Venäjällä useammalta kansalaiselta on riistetty oikeus asettua ehdolle vaaleissa kuin Neuvostoliiton aikana, selviää riippumattoman vaalitarkkailujärjestö Golosin tuoreesta tutkimuksesta.

Asiasta uutisoi The Moscow Times.

Golos arvioi, että ainakin yhdeksältä miljoonalta venäläistä on riistetty vaalikelpoisuus jo ennen kuin Venäjän lainsäätäjät tiukensivat vaalilakeja viime kuukausien aikana ja rajasivat vangitun oppositiovaikuttaja Aleksei Navalnyin liikkeen jäsenet pois vaaleista.

– Virallisesti voimassa oleva vaalilainsäädäntö on sortavampi kuin neuvostoajan lait siltä osin kuin on kyse vaalikelpoisuuden riistämisestä ja näiden rajoitusten kohteena olevien ihmisten lukumäärästä, tutkimuksessa todetaan.

– Viimeisten lakimuutosten todellisena tavoitteena ei ole ihmisten suvereniteetin suojeleminen vallan lähteenä, vaan sen rajoittaminen mahdollisimman tehokkaasti. Siten vaaleista voidaan rajata pois ehdokkaat, joita nykyinen hallitus ei hyväksy.

Golos arvioi, että pelkästään vuonna 2020 lainsäätäjät hyväksyivät noin 50 rikoslakia, joiden perusteella mahdolliset ehdokkaat menettävät vaalikelpoisuutensa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin allekirjoitti kesäkuun alussa lain, joka epää vaalikelpoisuuden parlamenttivaaleissa henkilöiltä, jotka kuuluvat niin sanottuihin äärijärjestöihin tai tukevat niitä. Venäjän parlamentti hyväksyi lain aiemmin

Moskovan tuomioistuin julisti yöhemmin oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin järjestöt äärijärjestöiksi. Päätös koskee muun muassa Navalnyin korruptiota vastustavaa FBK-järjestöä ja sen aluetoimistojen verkostoa. Aiemmin oikeus on jo määrännyt järjestöt toimintakieltoon.

Venäjän hallinnon sanotaan pyrkivän poistamaan poliittiset vastustajat ennen syyskuussa järjestettäviä parlamenttivaaleja.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt