Kansalliskaarti vartioi suljettua katua Moskovassa. / LEHTIKUVA / AFP Dimitar Dilkoff

Venäjällä halutaan testata rokote vangeilla

Poliitikon mukaan testeihin osallistuvien vankien tuomiot voisi puolittaa.

Venäjän liberaalidemokraattisen puolueen Vladimir Zhirinovski on vaatinut koronavirusrokotteen kokeilemista vangeilla.

Räväkistä puheistaan tunnettu kohupoliitikko ehdottaa testeihin osallistuvien vankien tuomioiden puolittamista.

– Meidän on tehtävä testejä nopeammin ihmisillä, siis vapaaehtoisilla. Vakuutan teille, että tällä hetkellä vangittuna olevat testaavat mielellään lääkkeitä tai rokotteita, jos heidän vankeusaikansa pituus vankiloissa tai rangaistussiirtoloissa puolitetaan, Vladimir Zhirinovski sanoi Rossiya-24-kanavalle.

Hänen mukaansa vapaaehtoisia löytyisi tuhansia eri puolilta Venäjää.

Vankien oikeuksia ajavan Rossiya Sidyashchaya -järjestön mukaan ehdotus muistuttaa kylmän sodan ydinkokeista, joille myös tavalliset venäläiset altistuivat.

– Ehdotuksessa vankeja käytettäisiin kuin karjaa. Tämä on valitettavasti täysin tavanomaista Venäjällä, järjestö toteaa tiedotteessa.

Myös presidentti Vladimir Putinin ihmisoikeusneuvostoon kuuluva Alexander Brod ilmoitti vastustavansa Zhirinovskin ajatusta.

– Luojan kiitos olemme jo luopuneet gulagien käytännöistä, jolloin vankeja kohdeltiin kuin orjina ja heitettiin rakennusprojekteihin tai tundran kehityshankkeisiin, Blod sanoi Radio Free Europen mukaan.

Moskovassa sijaitseva Gamalein epidemiologian ja mikrobiologian tutkimuskeskus on ilmoittanut aloittaneensa koronavirusrokotteen kokeet ihmisillä. Ensimmäiset annokset annettiin laitoksen omille työntekijöille, jotka eivät saaneet rokotteesta sivuvaikutuksia.

Laajamittaisten rokotusten on lupailtu alkavan Venäjällä ehkä jo elo–syyskuussa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt