X
SULJE MAINOS

Venäjä valmistelee loisveroa työttömille

Venäjällä valmistellaan työttömiltä työkykyisiltä kannettavaa erityisveroa.

Venäjän työministeriössä valmistellaan erillistä lisäveroa, joka kannettaisiin työikäisiltä ihmisiltä, jotka eivät ole töissä tai rekisteröityneet virallisesti työttömiksi.

Venäjän valtiollisen median mukaan varatyöministeri Andrei Pudov kertoi asiasta torstaina. Veroa on tituleerattu neuvostoaikaista työttömyyskieltoa mukaillen ”loisimisveroksi”.

Innoittajana uudelle verolle on Pudovin mukaan toiminut Valko-Venäjä. Siellä työttömyydestä on tehty käytännössä laissa kiellettyä. Verkkouutiset on kertonut asiasta aiemmin tässä.

Loisimisverolla on tarkoitus torjua harmaata taloutta. Venäjän varapääministerin Olga Golodetsin mukaan 48 miljoonaa venäläistä on virallisesti työelämässä. Pimeästi työskentelee peräti 20 miljoonaa. Työttöminä on arviolta 18 miljoonaa.

Pietarissa säädettiin viime vuonna paikallinen loisimislaki. Sen nojalla heitä, jotka eivät hae töitä, vaikka niitä olisi saatavilla, voidaan rankaista jopa vuoden yhdyskuntapalvelulla.

Neuvostoliitossa ”yhteiskunnallisesta loisimisesta” voitiin määrätä pisimmillään kahden vuoden vankeuteen rangaistussiirtolassa. Loisimisesta rankaistiin Neuvostoliitossa vuodesta 1936 aina vuoteen 1991 saakka.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt