Nykyinen Venäjän armeijan käytössä oleva S-400-ohjusjärjestelmä voitonpäivän paraatissa vuonna 2018. Wikimedia Commons // CC-BY-4.0 // The Presidential Press and Information Office

Venäjä uhoaa pudottavansa häivehävittäjät

Uusi ohjusjärjestelmä kykenee tuhoamaan myös satelliitteja lähiavaruudesta.

Venäjän asevoimat väittää kykenevänsä ottamaan käyttöön uuden ohjuspuolustusjärjestelmänsä S-500 Prometheuksen jo tänä vuonna.  Presidentti Vladimir Putin on kehunut, että ohjus kykenee toimimaan ”ultrakorkeissa olosuhteissa, mukaan lukien lähiavaruudessa”.

Venäjän avaruusvoimien komentaja, kenraalieversti Sergei Surovikin kehuu, että S-500 järjestelmällä voidaan ampua alas myös maapalloa lähikiertoradalla sijaitsevia satelliitteja, hypersoonisia ja avaruusaseita. Tämä tarkoittasi sitä, että se pystyy ampumaan alas myös häivehävittäjiä. Sen varsinainen kohde on keskimatkan ballistiset ohjukset.

– S-500 voidaan luokitella ensimmäisen sukupolven avaruuspuolustusjärjestelmäksi, koska se pystyy tulevaisuudessa tuhoamaan matalan kiertoradan satelliitteja ja avaruusaseita, Suvokin sanoi The Moscow Timesin mukaan.

Maasta ilmaan- ohjusjärjestelmä S-500:n on tarkoitus korvata nykyinen vuonna 2007 käyttöön otettu S-400-järjestelmä. Toukokuussa 2018 uutisoitiin S-500-ohjuksen lentäneen 480 kilometrin korkeuteen, jolloin Putin päätti, että järjestelmä on otettava massatuotantoon. Alkujaan järjestelmää oli tarkoitus testata vuonna 2020 ja ottaa se asevoimien käyttöön viisi vuotta myöhemmin.

– Olemme luottavaisia, että uusi järjestelmä voidaan ottaa asevoimien käyttöön vuonna 2020, sanoi apulaispuolustusministeri Aleksei Krivorutshko viime helmikuussa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt