Venäläissotilaita Syyrian pääkaupunki Damaskoksen laitamilla. LEHTIKUVA / AFP PHOTO Louai Beshara

Venäjä uhkaa Yhdysvaltoja sotatoimilla Syyriassa

Armeijan mukaan kapinalliset yrittävät lavastaa Syyrian hallituksen syylliseksi kemialliseen iskuun.

Venäjän armeija on uhannut ryhtyvänsä vastatoimiin Yhdysvaltoja vastaan, jos se tekee ilmaiskuja Syyrian pääkaupunki Damaskokseen.

Armeijan esikuntapäällikkö Valery Gerasimov väittää kapinallisten suunnitelleen tekaistua kemiallista iskua, josta olisi syytetty Syyrian hallitusta.

Hänen mukaansa Yhdysvaltojen oli tarkoitus käyttää väitettyä hyökkäystä tekosyynä Damaskokseen tehtäviin ilmaiskuihin.

Gerasimov kertoi venäläismedialle, että Itä-Ghoutaan oli ehditty jo tuoda muilta alueilta naisia ja lapsia esittämään väitetyn kemiallisen iskun uhreja.

– Jos sotilaidemme henkeä uhataan, ryhdymme vastatoimiin ohjuksia ja niiden ampujia kohtaan, Gerasimov sanoi CNBC:n mukaan.

Syyrian johtajan Bašar al-Assadin asevoimat ovat jatkaneet viime päivinä kapinallisten hallitseman Itä-Ghoutan pommittamista. Alue sijaitsee aivan Damaskoksen laitamilla.

Sotatoimet ovat jatkuneet, vaikka YK:n turvallisuusneuvosto on yrittänyt saada alueelle tulitaukoa. Yhdysvallat ilmoitti maanantaina ryhtyvänsä tarvittaessa toimiin humanitaarisen katastrofin estämiseksi, jos Syyrian hallinnon joukot eivät noudata edellistä päätöslauselmaa.

YK-lähettiläs Nikki Haley kertoi Yhdysvaltojen valmistelevan parhaillaan uutta päätöslauselmaa, joka ei tällä kertaa jättäisi millekään osapuolelle tulkinnanvaraa. Hänen mukaansa Yhdysvallat on valmis toimimaan yksin, jos kansainvälinen yhteisö ei onnistu ratkaisemaan Itä-Ghoutan kriisiä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt