Venäjä tuonut hävittäjiä, tankkeja, tykistöä, sotilaita… ”Syyriasta uusi Afganistan”

Venäjän kasvavat joukot Syyriassa kielivät valmistautumisesta aktiivisiin taistelutoimiin.

Amerikkalaiset viranomaislähteet kertovat Daily Beastille Venäjän ”aloittavan pian” presidentti Bashar al-Assadin joukkoja tukevat taisteluoperaatiot Syyriassa.

Venäjän kasvavasta sotilastoiminnasta Syyriassa on uutisoitu viime viikkoina paljon. Venäläiset sotilaslähteet kertoivat hiljattain, että maan asevoimat on siirtänyt Syyriaan jo 1 700 sotilasta. Lisäksi Syyrian Tartuksessa sijaitsevaa vaatimatonta venäläistä laivastotukikohtaa päivitetään. Tuoreiden satelliittikuvien perusteella myös Latakiassa sijaitsevaa Bassel al-Assadin lentokenttää laajennetaan ja parannellaan kovaa vauhtia.

Syyrian taivaalla on nähty alkuviikosta useita Venäjän miehittämättömiä lennokkeja, joiden kerrotaan valitsevan kohteita lähiaikoina alkaville sotilasoperaatioille. Kaikkiaan Venäjän kerrotaan siirtäneen Syyriaan jo ainakin 28 rynnäkköhävittäjää, 16 helikopteria, kaksi ilmatorjuntaohjuspatteria, yhdeksän T-90 -taistelupanssarivaunua, tykistöä, miehistönkuljetusvaunuja ja väliaikaisia liikuteltavia majoitustiloja noin 2 000 sotilaalle.

Amerikkalaisten arvioiden mukaan sotilaita on toistaiseksi vain noin 500. Arviot ovat kuitenkin varovaisia.

Venäjän tarkoista suunnitelmista Syyriassa ei ole tietoa. Venäjä on vihjaillut haluavansa taistella ISIS-jihadistijärjestöä vastaan, mutta kaikki ennusmerkit viittaavat siihen, että se aikoo tukea Assadin hallintoa iskemällä myös sitä vastustavia kapinallisjoukkoja vastaan.

Yhdysvaltojen johdossa Venäjän toimiin on suhtauduttu julkisuudessa huolestuneesti. Daily Beast paljastaa, että yksityiskeskustelujen sävy on kuitenkin toinen.

“Joukossamme on niitä, jotka uskovat, että venäläiset saattavat löytää itsensä uudesta Afganistanista”, eräs nimettömänä pysyttelevä puolustusvirkailija toteaa, viitaten Neuvostoliiton alueella taistelemaan veriseen konfliktiin.

”Venäläiset perivät Assadin sotkun. En usko, että he ovat miettineet tämän ihan loppuun asti”, toinen virkailija sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt