Poliiseja Sergei Skripalin kodin edustalla Salisburyssä. LEHTIKUVA / AFP PHOTO Chris J Ratcliffe

Venäjä testasi myrkyn levitystä ovenkahvoihin ennen Britannian iskua

Venäjän tiedustelu oli seurannut Sergei ja Julia Skripalia viime vuosina.

Britannian tiedustelun mukaan Venäjä oli testannut ennen Britannian iskua, voisiko hermomyrkkyjä käyttää levittämällä niitä ovenkahvoihin. Venäjän tiedustelu oli myös seurannut Sergei ja Julia Skripalin sähköpostitilejä ainakin vuodesta 2013, Britannian tiedustelu paljasti perjantaina.

Asiat ilmenevät Britannian kansallisen turvallisuuden neuvonantajan Sir Mark Sedwillin julkistetusta kirjeestä Naton pääsihteerille Jens Stoltenbergille. Kirje löytyy kokonaisuudessaan tästä.

The Guardianin mukaan on erittäin harvinaista, että Britannia paljastaa tällaisia tiedustelutietoja.

Brittien mukaan vain Venäjällä oli tekniset keinot, operatiivinen kokemus ja motiivi Salisburyn hermomyrkkyiskuun.

Venäjän kerrotaan aloittaneen 2000 luvulla ohjelman, jossa tutkitaan kemiallisten aseiden levittämistä ja koulutetaan erityistehtäviin soveltuvaa henkilöstöä aineiden käyttöön. Ohjelmassa on testattu muun muassa myrkyn levittämistä ovenkahvojen välityksellä.

– Venäjä on valmistanut ja varastoinut viimeisen kymmenen vuoden aikana pieniä määriä Novichok-aineita samassa ohjelmassa, kirjeessä sanotaan.

Britannian tiedustelun mukaan Venäjä on siis jatkanut kemiallisten aseiden kehittämistä senkin jälkeen, kun se sitoutui ne kieltävään kansainväliseen sopimukseen. Venäjä ei myöskään ole kertonut Novichok-aineiden kehittämistyöstään allekirjoittaessaan sopimuksen.

– Venäjän presidentti Vladimir Putin oli läheisesti mukana Venäjän kemiallisten aseiden ohjelmassa 2000-luvun puolivälissä, Sedwill kirjoittaa.

Venäjän Britannian suurlähettiläs Aleksander Jakovenko on ilmoittanut Venäjän valmistavan oman raporttinsa iskusta.

Entinen venäläinen kaksoisagentti Sergei Skripal ja hänen Julia-tyttärensä myrkytettiin maaliskuun alussa venäläisvalmisteisella hermomyrkyllä Britannian Salisburyssä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt