Verkkouutiset

Venäjä sotaan naapureita Vesbariaa, Veishnoriaa ja Lubeniaa vastaan – tämä on tilanne jättiharjoitus Zapadissa

Venäjän jättimäisten sotaharjoitusten viholliset ovat keksittyjä valtioita Baltian ja Puolan alueilla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän ja Valko-Venäjän yhteisissä Zapad (länsi) -sotaharjoituksissa käytetty kuvitteellinen sotatilanne käsittää kolme vihollisvaltiota.

Zapad-skenaariossa Venäjä ja Valko-Venäjä joutuvat sotaan Latvian, Liettuan ja Puolan alueille sijoittuvien keksittyjen Vesbarian ja Lubenian valtioiden sekä Valko-Venäjän ja Baltian ja Puolan väliin kehitetyn kapean Veishnorian valtion kanssa.

Liettualaismeppi Petras Auštrevičius on jakanut karttakuvan harjoitusvihollisista (alla) twitterissä. Hän toteaa tämän olevan ”Venäjän maskirovkaa parhaimmillaan”.

Etenkin Veishnoriaan on suhtauduttu verkossa huumorilla. BBC:n mukaan Venäjän asevoimien keksimä uutuusvaltio on saanut esimerkiksi omat kuvitteelliset Wikipedia-sivunsa ja lippunsa. Sen ulkoministeriöllä on myös oma Twitter-tili. Sinne on ilmestynyt huolestuneita kannanottoja ”Veishnorian rajoille kerääntyvistä valkovenäläisistä joukoista”. Veishnorian ulkoministeriö lupaa myös ”lihapataa, hunajaa, leipää ja laardia” kaikille antautuville valkovenäläisille sotilaille.

Valtava harjoitus

Zapad-harjoituksista voi tulla suurimmat venäläiset sotaharjoitukset sitten kylmän sodan päivien. Virallisesti niihin on määrä osallistua 12 700 miestä. Todellisuudessa luku on kuitenkin mitä todennäköisimmin kymmenkertainen, koska joukkoja on jaettu useisiin samanaikaisiin rinnakkaisharjoituksiin.

Valko-Venäjän strategisen ja ulkopoliittisen tutkimuksen keskuksen johtaja Arseni Sivitski sanoi Verkkouutisten haastattelussa heinäkuun alussa, että tänä vuonna Zapadissa aiotaan yhdistää vuosien 2009 ja 2013 harjoitusten skenaarioita. Myös taktisten ydinaseiden käyttöä todennäköisesti harjoitellaan.

Zapad 2009 ja 2013 -harjoituksissa harjoiteltiin tiettävästi nopeaa iskua Puolaan ja Baltian maihin. Niissä suoritettiin myös simuloituja paikallisia ydiniskuja. Ladoga 2009 ja Ladoga 2012 -sotaharjoituksissa myös Suomen raja kuului kuvitteelliseen etulinjaan.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) kertoi Verkkouutisille elokuussa, että harjoituksia seurataan ja Venäjän valmistautuminen näkyy Suomen lähialueilla jo nyt ”asemiin ajamisena”. Harjoituksia edeltävät ministerin mukaan myös tyypillisesti erilaiset nopeat valmiustarkastukset venäläisissä sotilaskohteissa.

Puolustussotaa

Venäjän puolustusministeriön julkaisemien ennakkotietojen mukaan harjoitus on jaettu kahteen osaan. Ensimmäinen kestää kolme ja toinen neljä päivää. Venäjä väittää, ettei Zapadissa ole alkuunkaan kyse hyökkäys- vaan puolustusharjoituksesta.

Harjoitus alkaa venäläisten ja valkovenäläisten joukkojen vastauksella ”laittomien aseistettujen ryhmien” ja ”vihollisen sabotaasi-tiedusteluryhmien” toimintaan. Ilmavoimat suojaavat tärkeitä valtiollisia kohteita ja sotilaskohteita. Harjoituksen toisessa vaiheessa torjutaan ”aggressiota liittovaltiota vastaan”.

Venäjän harjoituksen skenaario tuo mieleen Krimillä ja Itä-Ukrainassa nähdyn Venäjän masinoiman hybridisodankäynnin. Tällä kertaa Venäjä olisi kuitenkin torjuvalla puolella.

Venäjän puolustusministeriön mukaan ääriryhmät ovat Zapad-harjoituksessa onnistuneet tunkeutumaan Valko-Venäjälle ja Venäjän Kaliningradin enklaavin alueelle tarkoituksenaan suorittaa terrori-iskuja ja horjuttaa Venäjän ja Valko-Venäjän vakautta. Terroristit saavat ”ulkopuolelta” ilma- ja meriteitse logistista tukea ja varusteita. Myös tukitoiminnan katkaisua ja estämistä harjoitellaan.

– Siitä huolimatta, että harjoituksen pääosa tapahtuu Valko-Venäjän alueella, on kyse simuloidusta harjoitusskenaariosta, joka ei ole sidoksissa mihinkään tiettyyn alueeseen. Arvioiden mukaan tällainen voi tapahtua missä tahansa päin maailmaa, Venäjän puolustusministeriö kertoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)