Venäjän valtionduuman rakennus Moskovassa. LEHTIKUVA/MAARIT ROIHA

Venäjä sallinee natsisymbolit ”hyvästä syystä”

Hakaristi on osoittautunut käyttökelpoiseksi vaikuttamisen välineeksi.

Venäjän parlamentin alahuone eli duuma on lieventämässä natsisymbolien käytöstä säädettyjä seuraamuksia. Duuma on hyväksynyt ratkaisevassa käsittelyssä lakimuutoksen, joka poistaa kansallissosialististen tunnusten käyttämisestä annettavat sakkorangaistukset tietyissä tilanteissa.

– Jopa 50 000 ruplaan aiemmin nousseita sakkoja ei enää sovelleta tapauksissa, joissa natsisymboleja käytetään ilmaisemaan ”kielteistä suhtautumista natsi- ja ekstremisti-ideologiaan” ja joissa ”ei ole viitteitä natsi- tai ekstremisti-ideologian propagoinnista tai oikeuttamisesta”, verkkolehti Meduza kertoo.

Lakimuutosta on perusteltu muun muassa sillä, että voimassa olevan lain mukaan hakaristin käyttö esimerkiksi toista maailmansotaa käsittelevissä elokuvissa tai jopa neuvostoajalta peräisin olevissa propagandajulisteissa on ollut rangaistava teko. Jo syksyllä 2019 duuma hyväksyi lain, joka sallii natsien ja muiden ääriliikkeiden tunnukset opetuksellisessa käytössä.

Ei lainkaan yksioikoista

Toisen maailmansodan päättymisen 75-vuotisjuhlallisuudet lähestyessä presidentti Vladimir Putin on korostanut entistä voimakkaammin maansa keskeistä roolia natsismin kukistamisessa.

Hänen narratiivissaan jopa Neuvostoliiton ja natsi-Saksan vuonna 1939 solmima Molotov-Ribbentrop-sopimus etupiirijakoineen pyritään nyt esittämään neuvostodiktaattori Josif Stalinin nerokkaana natsismin vastaisena toimena. Neuvostoliiton pahamaineisen turvallisuuspalvelun NKVD:n ja natsi-Saksan Gestapon yhteistyöstä virallinen Venäjä vaikenee visusti.

Samaan aikaan Venäjän tiedetään tälläkin hetkellä rahoittavan ja erilaisin muin keinoin tukevan äärioikeistolaisia liikkeitä useissa länsimaissa.

Myös suhtautuminen natsisymboleihin on ollut vaihtelevaa: vaikka niitä ei ole suvaittu Venäjän sisällä, Kreml ei ole epäröinyt hyödyntää niitä länteen kohdistetuissa vaikuttamisoperaatioissa.

– Olemme havainneet kehityssuuntauksen, jossa Venäjältä lähetetään oikeistolaisia ekstremistejä virolaisiin tapahtumiin esittelemään julkisesti natsisymboleja, joista media sitten raportoi ”yhteiskunnallisena ongelmana” Virossa, Viron suojelupoliisi totesi vuosiraportissaan 2016.

Esimerkkinä toimintamallista Viron suojelupoliisi viittasi pietarilaisen Aleksei Maksimovin tapaukseen. Maksimov oli saapunut Venäjältä Viroon peittävästi pukeutuneena, mutta esiintyi Viron maaperällä “paikallisena natsina” hakaristitatuointeineen.

– Kremlin kontrolloima media tarttui tähän tietenkin innokkaasti esimerkkinä siitä, mitä Virossa tapahtuu. Se, että heidän oli lähetettävä Pietarista aktivisti esittämään tätä roolia, osoitti leimaamisen vaikeuden, ja menettelytapa viestii epätoivosta, suojelupoliisi kommentoi

Tutkivaa journalismia tekevä kansainvälinen Bellingcat on sittemmin raportoinut muun muassa Ukrainan sotaan osallistuvasta venäläisestä Wotanjugend-uusnatsiryhmästä, joka ihannoi avoimesti Adolf Hitleriä ja norjalaista joukkomurhaajaa Anders Breivikiä.

Koska Ukrainan-vastainen raja on Venäjän tiukassa kontrollissa, ryhmä tuskin voisi operoida Ukrainan maaperällä ilman Kremlin hiljaista siunausta.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt