Venäjä voi sijoittaa laajennettuun tukikohtaan suurimpia lentokoneitaan. / mil.ru

Venäjä rakentaa massiivista tukikohtaa pohjoiseen

Maailman pohjoisimman lentotukikohdan arvioidaan vahvistavan Venäjän otetta arktisesta alueesta.

Tanskan sotilastiedustelupalvelu kertoo saaneensa ”äärimmäisen huolestuttavia” tietoja Venäjän uudesta lentotukikohdasta.

TV2 Norge -kanavan mukaan asevoimien laitosta ollaan rakentamassa Novaja Zemljan pohjoispuolella sijaitsevalle Frans Joosefin maalle. Satelliittikuvien perusteella maailman pohjoisimman lentotukikohdan kiitorataa ollaan parhaillaan pidentämässä 2500 metristä 3500 metriin. Rakennustöiden on määrä valmistua ensi vuoden aikana.

Tanskan tiedustelupalvelun mukaan laitos vahvistaisi Venäjän sotilaallista otetta koko arktisesta alueesta.

– Nagurskoyen kiitorataa on rakennettu vuodesta 2017, ja tukikohdan potentiaalia ollana kasvattamassa. Kun työ saadaan valmiiksi, Venäjä voi sijoittaa tukikohtaan suurimpia kuljetus-, sukellusvenetorjunta- ja pommikoneitaan, TV2 Norgen siteeraamassa tiedusteluraportissa todetaan.

Arktisen alueen tukikohdat antavat Venäjän asevoimille entistä kattavamman puolustusverkoston mantereen ulkopuolella. Nagurskoyesta nousevien pommikoneiden ja ohjusten kantama ulottuu Grönlannissa sijaitseviin Yhdysvaltain tukikohtiin asti.

Tanska on ilmoittanut sijoittavansa tarvittaessa omia torjuntahävittäjiään Grönlantiin, jos alueen jännitteet kasvavat lähitulevaisuudessa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt