Mallikuva modernisoidusta tutka-asemasta. www.forsvaret.no

Venäjä syyttää Norjaa sotilaallisista valmisteluista lähellä Suomen rajaa

Venäjän ulkoministeriö uhkaa Norjaa vastatoimilla.

Venäjä on reagoinut jyrkästi Norjan Vuoreijan (Vardö) GLOBUS-tutka-aseman päivittämiseen, Independent Barents Observer kertoo. Vuoreijan asema sijatsee lähellä Suomen Lappia.

– Minusta vaikuttaa selvältä, etteivät muut maat voi jättää huomiotta sotilaallisia valmisteluja lähellä Venäjän tai kenenkään muun rajoja, Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova kommentoi.

Zaharova otti kantaa tutka-asemaan viikottaisessa lehdistötilaisuudessaan. Hänen mukaansa Venäjä tulee ryhtymään vastatoimiin ”oman turvallisuutensa takaamiseksi”.

– Norjan sotilastiedustelun pyörittämä asema sijaitsee vain 50 kilometrin päässä Venäjän rajasta. Ei ole mikään salaisuus, että sen vastaanottamat tiedot välittyvät Yhdysvaltoihin, Zaharova sanoi.

Maria Zaharovan mukaan ”amerikkalaisen tutkan” sijoittaminen alueelle vaarantaa pohjoisen seudun vakautta.

Venäjä suoritti viime vuoden helmikuussa mittavan harjoitushyökkäyksen Vuoreijan GLOBUS-asemaa vastaan. Siinä yksitoista Su-24-rynnäkkökonetta nousi ilmaan Kuolan niemimaan Montsegorskista ja asettui hyökkäysmuodostelmaan Barentsinmerellä. Globus-tutkaa kohti lentäneet koneet kääntyivät vasta juuri ennen Norjan ilmatilan rajaa. Samanlainen harjoitus suoritettiin myös vuoden 2017 maaliskuussa.

Norjan puolustusvoimien mukaan vuonna 1980 valmistunut tutka-asema on tullut elinkaarensa päähän. Uuden aseman rakennustyöt aloitettiin jo vuonna 2016 ja varsinaisen tutkan asentaminen viime vuoden syksyllä. Uuden GLOBUS-järjestelmän kerrotaan olevan toiminnassa vuonna 2022.

Norja teroittaa, että vaikka järjestelmää on tehty yhteistyössä Yhdysvaltojen kanssa ei GLOBUS ole koskaan ollut osa Yhdysvaltojen tai minkään muun maan järjestelmiä tai toimittanut tietoa toisten maiden ohjuspuolustuksille.

Norjan tiedustelun kartassa kuvataan, miten 11 Venäjän pommittajaa teki viime vuonna harjoitusiskun. Etterretningstjenesten

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt