Verkkouutiset

Venäjä ei luovu rajusta legendasta: 28 miestä natsien tankkeja vastaan

Ministerin mukaan uudet asiakirjat vahvistavat myytin panssarivaunuja 1941 tuhonneista sotilaista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän kulttuuriministeri Vladimir Medinski on väittänyt voivansa todistaa toisen maailmansodan aikaisen myytin äskettäin julkaistuilla asiakirjoilla.

Turvallisuuspalvelun julkistamat tiedot koskevat kenraali Ivan Panfilovin komentamaa Neuvostoliiton puna-armeijan 316. divisioonaa, joka taisteli Moskovan rintamalla saksalaisjoukkoja vastaan talvella 1941–1942. Asiakirjat pohjautuvat KGB:n edeltäjän NKVD:n tekemään sota-aikaiseen selvitykseen.

Historiantutkijat ovat kumonneet laajalti levinneen legendan ”Panfilovin 28 miehestä”, jonka mukaan sotilaat uhrasivat henkensä tuhoten kymmeniä natsi-Saksan panssarivaunuja. Miehille myönnettiin Neuvostoliiton sankarin arvonimi väitetyistä urotöistään.

Radio Free Europen mukaan myytti syntyi puna-armeijan tiedotuslehdessä marraskuussa 1941 julkaistun kirjoituksen pohjalta. Tarinaa käytettiin propagandassa esimerkkinä neuvostosotilaiden urheudesta ja uhrautuvuudesta.

Sotilaat olivat elossa vielä 1990-luvulla

Neuvostoliiton romahduksen myötä historiantutkijat pääsivät selvittämään myytin taustoja tarkemmin. Vuonna 1997 julkaistussa artikkelissa todettiin, että tarina oli pitkälti fiktiota ja moni ”uhrautuneista” sotilaista oli vielä elossa.

Vuonna 2015 Venäjän valtionarkistojen verkkosivuilla julkaistiin kommunistiselle puolueelle osoitettu raportti vuodelta 1948, jossa 28 sotilaan toiminnan kerrottiin olevan lehdistölle luotu tarina. Valtionarkistojen johtaja alennettiin tehtävästään muutamaa kuukautta myöhemmin.

Kulttuuriministeri Medinski on kutsunut kyseistä raporttia ”poliittisista syistä laadituksi” ja ”epäluotettavaksi”. Myytti 28 sotilaasta on esiintynyt useissa venäläisissä kirjoissa, runoissa ja muistomerkeissä, minkä lisäksi kulttuuriministeriö rahoitti vuonna 2016 yli 400 000 euron arvosta myytin pohjalta tehtyä elokuvaa.

Panfilovin 28 miestä -elokuvaa on esitetty muun muassa Venäjän suurlähetystöissä ympäri maailmaa.

– Vaikka tämä tarina olisi keksitty, on kyseessä silti pyhä legenda, johon ei saa kajota. Ne, jotka näin tekevät, ovat moukkia, Vladimir Medinski totesi tuolloin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)