Venäläishävittäjä Vara-amiraali Kulakov harjoituksissa Syyrian Tartuksen lähellä. www.mil.ru

Venäjä perustaa laivastotukikohdan Sudaniin

Moskova pyrkii kasvattamaan vaikutusvaltaansa Afrikassa.

Venäjä aikoo rakentaa laivastotukikohdan Sudaniin Punaisenmeren rannalle. Tukikohtaan aiotaan Financial Timesin mukaan sijoittaa noin 300 sotilasta ja sinne tulee laiturit neljälle sotalaivalle. Venäjän presidentti Vladimir Putinin allekirjoittaman määräyksen mukaan tukikohdassa on valmiudet myös ydinkäyttöisille sota-aluksille.

Venäjä saa maiden välisen sopimuksen nojalla oikeuden laivaston ”logistiikkakeskukseen” 25 vuodeksi. Tämän jälkeen sopimusta voidaan jatkaa 10 vuotta kerrallaan.

Valmistuessaan tukikohdasta tulee vasta toinen Venäjän laivastotukikohta entisen Neuvostoliiton alueen ulkopuolella. Venäjällä on tällä hetkellä laivaston tukikohta Syyrian Tartuksessa.

Sudanin tukikohtaa pidetään osana Moskovan suunnitelmaa kasvattaa vaikutusvaltaansa Afrikassa. Venäjä on lisännyt siellä viime vuosina niin asekauppaa kuin sijoituksia luonnonvarahankkeisiinkin.

FT:n mukaan amerikkalaisviranomaiset eivät kuitenkaan usko Venäjän aikovan oikeasti rakentaa tukikohtaa. Sudan ei ole kommentoinut asiaa virallisesti.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt