Venäjä perustaa äärioikeistolle kansainvälisen kattojärjestön – kolme ryhmää kutsuttu Suomesta

Kansallis-konservatiivisen maailmanliiton on tarkoitus kasata saman katon alle äärinationalistisia puolueita ympäri maailmaa.

Venäjän yhteistyö Euroopan oikeistopopulististen puolueiden, kuten Ranskan Front Nationalin ja Unkarin Jobbikin, kanssa on ollut esillä jo pitkään.

Ekstremismitutkija Anton Šehovtsov kirjoittaa The Interpreter -lehdessä, että ”Venäjä näyttäisi ryhtyvän tosissaan rakentamaan äärioikeistolaisten puolueiden yhteenliittymää, jonka tarkoitus on horjuttaa lännen liberaalidemokraattista konsensusta”. Uuden kansainvälisen järjestön nimeksi on tulossa Maailman kansallis-konservatiivinen liike (World National-Conservative Movement, WNCM).

Tiedot Šehovtsov kertoo saaneensa Moskovassa toimivalta ajatushautomolta Sova Centreltä.

WNCM:n takana ovat tutkijan mukaan venäläisen Rodina-puolueen Pietarin-osasto ja Venäjän keisarillinen liike. Rodina-puolueen on perustanut Venäjän nykyinen varapääministeri Dimitri Rogozin. WNCM:n järjestävän komitean puheenjohtaja on tunnettu Rodina-aktiivi Juri Ljubomirski.

WNCM:n manifestin mukaan maailmaa hallitsevat ”liberalismin, multikulturalismin ja suvaitsevaisuuden” ideologiat. Järjestön tavoitteena on ”konservatiivinen vallankumous” ja äärioikeistolaisten puolueiden nostaminen valtaan läntisissä maissa.

WNCM on kutsunut toimintaansa mukaan 58 organisaatioita. Suomesta kutsuttujen listalla ovat Šehovtsovin mukaan perussuomalaiset, Suomen Sisu ja Kansallinen vastarintaliike.

Šehovtsovin mukaan listalla ovat muun muassa natsimielisiksi luokiteltavat Nordiska Motståndsrörelsen (jonka osa on Suomen vastarintaliike), Nordisk Ungdom (Pohjoismaat), Danskernes Parti (Tanska), Kultainen aamunkoitto (Kreikka), Nationaldemokratische Partei Deutschlands (Saksa), Falanga (Puola), Generace Identity (Slovakia), Renouveau français (Ranska), Noua Dreaptă (Romania), British Unity (Iso-Britannia).

Šehovtsov huomauttaa, että järjestön toimintaan on kutsuttu myös maltillisempia ja vakiintuneempia puolueita, kuten Suomen perussuomalaiset, Jobbik (Unkari), Slovenská národná strana (Slovakia) ja Kongres Nowej Prawicy (Puola).

Listalla on myös puolueita muualta maailmasta, esimerkiksi Yhdysvalloista ja Chilestä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt