Verkkouutiset

”Venäjä on takapajula – kykeneekö uusi sukupolvi uudistamaan?”

Nuorista yhä useampi vierastaa autoritaarista hallintoa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäläiset nuoret ovat tutkija Andrei Kolesnikovin mukaan tottuneet pitämään markkinataloutta, internetiä ja matkustamisen vapautta itsestään selvinä asioina, mutta presidentti Vladimir Putiniin henkilöityvää autoritaarista yhteiskuntamallia yhä useampi heistä pitää auttamattoman takapajuisena.    

Äskettäisessä mielipidemittauksessa 59 prosenttia 55 vuotta täyttäneistä venäläisistä kertoi toivovansa, että Putin jatkaa presidenttinä myös vuoden 2024 jälkeen, kun taas 18–24-vuotiaiden ikäryhmässä 57 prosenttia ilmoitti haluavansa, että Putin astuu sivuun.  

Venäläinen nuoriso on Moskovan Carnegie-keskuksessa työskentelevän Kolesnikovin mukaan osoittautunut vanhempia ikäluokkia suvaitsevaisemmaksi, vähemmän paternalistiseksi, kansainvälisemmäksi ja yrittäjähenkisemmäksi. Ikääntyvän presidentin edustamaa vanhakantaista linjaa vieroksutaankin nuorison keskuudessa yhä voimakkaammin.

– Viranomaiset vieraannuttavat nuoria ihmisiä yhä enemmän pyrkiessään suitsimaan internetiä. Uudet kiellot ja rajoitukset ärsyttävät rajusti niitä, jotka lähestulkoon elävät sosiaalisen median varassa. Kreml alkaa olla häviöllä taistelussa nuorten sieluista ja sydämistä, Kolesnikov kirjoittaa.

– Vähitellen astuu esiin joukko ihmisiä, jotka haluavat Venäjän modernisoituvan ja normalisoituvan. Tässä ei ole edes kyse liberalismista ja demokratiasta, vaan haluttomuudesta hyväksyä vanhentunutta ja autoritaarista hallitsemisen tapaa, hän toteaa.

Venäjän tulevaisuus riippuu Kolesnikovin mielestä viime kädessä siitä, millaisiin arvoihin yhteiskunta päätyy sitoutumaan.

– ”Modernin” yhteiskunnan piirteet saattavat olla näkyvillä, mutta niiden rinnalla modernit arvot, kuten ihmisoikeudet ja vapaudet, eivät aina kiteydy, hän sanoo.

Ristiriitainen asetelma, jossa Venäjä yhtä aikaa vannoo esimerkiksi edistyksellisen digiteknologian nimiin, mutta samaan aikaan muuttaa lainsäädäntöään yhä vanhakantaisempaan suuntaan ”traditioihin” vedoten, alkaa hänen mukaansa näyttää yhä räikeämmältä.

– Sukupolvimuutos tapahtuu, jos nuoret venäläiset päättävät tehdä irtioton suhteessa vanhanaikaiseksi käyneeseen valtioon. Prosessi saattaa kestää kauan ja sisältää myös askelia taaksepäin, mutta se voi myös tapahtua paljon odotettua nopeammin, hän arvioi.    

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)