”Venäjä on ollut osallisena kaikessa yllättävässä mitä viime vuosina on tapahtunut”

Euroopan ja Venäjän on tehtävä lujasti töitä sen eteen, että hyväksymme erimielisyytemme, tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoo.

”Vuoden 2014 alussa kukaan Euroopassa ei osannut ennakoida tulevaa pakolaiskriisiä, Ukrainan tilannetta eikä Venäjän osallisuutta Syyriaan”, tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi Münchenin turvallisuuskonferenssissa lauantaina.

Sauli Niinistö totesi presidentin kanslian tiedotteen mukaan Venäjän olleen ”osallisena kaikessa yllättävässä, mitä viime vuosina on tapahtunut”.

”Itse asiassa he ovat osallisena kaikessa Syyriasta Arktikselle ja meidän eurooppalaisten ei tulisi sitä unohtaa – Venäjä on osallinen”, hän totesi

Presidentti Niinistö osallistui presidenttien väliseen debattiin kansainvälisen turvallisuuspolitiikan haasteista yhdessä Ukrainan presidentti Petro Poroshenkon, Liettuan presidentti Dalia Grybauskaitėn, Puolan presidentti Andrzej Dudan sekä Euroopan parlamentin puhemiehen Martin Schulzin kanssa.

”Näen eurooppalaisten arvojen vaarantuvan sisältämme, eurooppalaisten ja Euroopan unionin sisältä käsin”, presidentti Niinistö sanoi keskustelussa.

Maahanmuutto on Niinistön mukaan ehkä tehnyt uhkan, mutta uhkana eivät hänen mielestään ole ihmiset jotka tulevat.

”Meidän reaktiomme siihen saattavat olla”, presidentti totesi.

Tilanteen ratkaisemiseksi käytetyt keinot eivät ole Niinistön mukaan linjassa kansainvälisten sopimusten kanssa.

”Yhteisesti sovittujen sääntöjen rikkominen on arkipäiväistymässä eikä Schengenin ja Dublinin sopimuksista ole paljoa jäljellä”, hän sanoi.

”Jos ryhdymme yleisemminkin ajattelemaan, että unohdetaanpa kaikki sopimuksemme – sitten arvomme ovat todellisessa vaarassa. Tämä on suurin uhka, ja se tulee sisältämme.”

Suuri ristiriita on Sauli Niinistön mukaan siinä, että parasta lopputulosta ei välttämättä saavuteta sillä, että kaikkia sopimuksia tarkoin noudatetaan.

Kommentit