X
SULJE MAINOS
Voitonpäivän paraatin harjoittelua Moskovassa 7. toukokuuta. LEHTIKUVA / AFP Kirill Kudryavtsev

”Venäjä on jälleen askeleen lähempänä Neuvostoliittoa”

Kremlin sortotoimet muistuttavat Vladimir Kara-Murzan mukaan kommunistidiktatuurin synkimmistä ajoista.

Poliittinen oppositiotoiminta on luokiteltu Venäjällä rikokseksi ensimmäistä kertaa sitten neuvostoaikojen, sanoo presidentti Vladimir Putinin hallinnon näkyvimpiin arvostelijoihin lukeutuva Vladimir Kara-Murza.

Moskovan syyttäjäviranomaiset päättivät viime viikolla jäädyttää vangittua oppositiojohtajaa Aleksei Navalnyia tukevien organisaatioiden toiminnan. Jäädytyspäätös tuo kahdesta myrkytysyrityksestä selvinneen Kara-Murzan mukaan mieleen Neuvostoliiton rikoslain 70. pykälän, jossa ”neuvostovastainen agitaatio ja propaganda” säädettiin rangaistavaksi teoksi.

Syyttäjät perustelivat päätöstään väittämällä, että Navalnyin oppositioliikkeen liberaalit iskulauseet peittävät taakseen pyrkimyksen Venäjän perustuslaillisen järjestyksen kumoamiseksi ja mahdollisen ”värivallankumouksen” toteuttamiseksi. Tällä perusteella viranomaiset vaativat nyt kolmen Navalnyiin liitetyn organisaation julistamista ”äärijärjestöiksi”.

– Tuomioistuimen kuuleminen on ajoitettu toukokuun 17. päivään, mutta sen tuloksen tietävät kaikki jo nyt, Kara-Murza sanoo Washington Postissa.

Jos rauhanomaisesti toimineet Navalnyin organisaatiot määritellään äärijärjestöiksi, kuten todennäköisesti tapahtuu, ne päätyvät hänen mukaansa käytännössä samaan kategoriaan kuin terroristijärjestöt Isis ja al-Qaida.

– Jokainen, joka toimii Navalnyin organisaatiossa – verkostossa, jolla on lähes 40 alueosastoa eri puolilla Venäjää – voisi saada jopa kuuden vuoden vankeustuomion. Jokainen lahjoittaja saattaisi päätyä vankilaan kahdeksaksi vuodeksi ja jokainen, joka johtaa sen toimintaa, päätyä kymmeneksi vuodeksi kalterien taakse, Kara-Murza toteaa.

Pimeyttä ennen aamunkoittoa

Samaan aikaan kun Kreml kiristää otettaan oppositiosta, aivovuoto Venäjältä on saavuttanut maan tiedeakatemian mukaan ennennäkemättömät mittasuhteet. Kun vuonna 2012 Venäjältä muutti noin 14 000 tiedemiestä ja avainalojen ammattilaista, vuonna 2020 maalle käänsi selkänsä jo lähes 70 000 huippuosaajaa.

– Venäjä on nopeassa tahdissa menettämässä kaikkein lahjakkaimmat kansalaisensa, jotka ovat haluttomia alistumaan korruptoituneeseen sortovaltaan. Tällä trendillä tulee olemaan tuhoisa vaikutus maan pitkän aikavälin kilpailukykyyn globaalissa taloudessa, Kara-Murza sanoo.

– Kreml ”ei näe tilanteessa mitään traagista”, kuten Putinin lehdistösihteeri Dmitri Peskov rehellisesti myöntää. Mitä vähemmän intellektuelleja maassa on jäljellä, sitä helpompaa on millä tahansa diktatuurilla, hän toteaa.

Vapautta janoavat venäläiset ovat joutuneet Kara-Murzan mukaan kokemaan monta synkkää jaksoa 1800-luvun lopun taantumuksesta neuvostoajan puhdistuksiin ja toisinajattelijoiden lähes totaaliseen nujertamiseen KGB-johtajasta kommunistipuolueen pääsihteeriksi 1980-luvun alussa nousseen Juri Andropovin valtakaudella.

– Neuvostoliittolaiset toisinajattelijat, joiden liike Andropovin aikana murskattiin pidätyksin, vangitsemisin ja pakkokarkotuksin, uskoivat, että ”yö on aina pimeimmillään ennen aamunkoittoa”. Hämmästyttävästi osoittautui, että he olivat oikeassa, Kara-Murza muistuttaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt