Norilsk Nickelin, nykyisin Nornickelin Harjavallan tehdas huhtikuussa 2015. LEHTIKUVA/JUSSI PARTANEN

Venäjä myönsi maailman suurimman dieselvuodon

Viranomaisten mukaan arktisen voimalaitoksen polttoainevuoto oli maailman historian suurin arktisella alueella.

Noin 21 000 tonnia dieselöljyä kaatui ympäröivään maahan ja vesistöihin lähellä Norilskin kaupunkia Siperiassa sen jälkeen, kun venäläisen metallijätti Nornickelin tytäryhtiölle kuuluva dieselöljysäiliö romahti 29. toukokuuta.

– Sellaista määrää nestemäistä dieselpolttoainetta ei ole koskaan vuotanut (ympäristöön) ihmiskunnan historiassa, varahätäasiainministerin Alexander Chupriyanin sanoo Moscow Timesin mukaan.

Hänen mukaansa vuoto on kuitenkin saatu rajattua.

Nornickelin rahoittama tutkijaryhmä puhuu vuodosta kuitenkin optimistisemmassa sävyssä havaittuaan viiden saastuneen joen itsepuhdistumiskyvyn.

– Tutkittujen vesien mikrofloora on sopeutunut öljytuotteisiin ja pystyy osallistumaan niiden hajottamiseen, totesivat Venäjän tiedeakatemian Siperian osaston järjestämän niin kutsutun suuren Norilsk-retkikunnan jäsenet elokuussa.

Toisessa Nornickelin teettämässä raportissa sanottiin marraskuussa, että öljyvuoto oli ”väistämätön” suunnitteluvirheiden, toimintavirheiden ja alueen nousevien lämpötilojen vuoksi.

Nornickel kiistää Venäjän ympäristövalvontaviranomaisen kahden miljardin dollarin vahingonkorvausvaatimuksen.

Nornickel on maailman suurin nikkelin ja palladiumin tuottaja sekä suurimpia platinan ja kuparin tuottajia. Suomessa Nornickel omistaa Harjavallan nikkelitehtaan,

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt