Venäjä mobilisoi 40 000 sotilasta Suomen rajalla kahdessa tunnissa – ”kuinka tämä onnistui?”

Venäjän Presidentti Vladimir Putin määräsi Pohjoisen laivaston joukot täyteen valmiuteen maanantaina.

Venäjän aloittamat sotaharjoitukset Suomen vieressä ovat todella mittavat, totesi sotahistorian dosentti Markku Salomaa Ylen ykkösaamussa.

– Sinällään se on ihan tavanomainen harjoitus. Näitä on nähtävästi ympäri Venäjää säännöllisesti.

Hän pitää kuitenkin erikoisena harjoitusten järjestämisen nopeaa aikataulua.

– Venäjän presidentti Vladimir Putin määräsi nämä joukot harjoitukseen maanantaiaamuna kello kuusi (Venäjän aikaa), ja harjoituksen oli määrä alkaa kello kahdeksan. Tämä joukkojen mobilisointi tapahtui kahdessa tunnissa. Se on se, mitä nyt kaikkialla Euroopassa seurataan. Kuinka tämä onnistui venäläisiltä, ja mitä joukkoja ihan oikeasti saatiin liikkeelle, Salomaa pohti.

Vladimir Putin määräsi Pohjoisen laivaston joukot täyteen valmiuteen maanantaina. Pikaharjoitukset käsittävät 40 000 sotilasta, 41 taistelualusta, 15 sukellusvenettä ja 110 lentokonetta. Harjoitus päättyy lauantaina.

– Sen sotilaiden määrä on 38 000, eli se vastaa jotakuinkin Suomen puolustusvoimien tämänhetkistä vahvuutta. Harjoituksessa on kalustoa kaikista aselajeista.

Lähimmät harjoitukseen osallistuvat joukot ovat Alakurtissa, joka sijaitsee 50 kilometrin päässä Suomen rajasta.

– Tämä Alakurtin tukikohta on sikäli erikoinen, että siellä on kahdenlaisia joukkoja; helikoptereita ja moottoroitu jälkiväkiprikaati. Mutta joukkojen tarkkaa vahvuutta ei tällä hetkellä tiedetä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt