X
SULJE MAINOS
Venäläisiä sotilaita harjoituksissa. Wikimedia Commons

Venäjä lisää yllättäen reserviläisten määrää – ”Sotaan varautumista?”

Venäläisasiantuntija kutsuu toimenpiteitä kiireisiksi.

Venäjän puolustusministeriö tiedotti maanantaina yllättäen asevoimien reservien kasvattamisesta. Asiasta tässä kertovan venäläislehti Izvestijan mukaan puolustusministeriö ei ole kertonut uusien reserviläisten määrää tai syytä päätökselle.

Venäläinen sotilasasiantuntija Aleksander Golts on sitä mieltä, että ratkaisut on tehty salassa ja kiireellä ja ne kertovat Venäjää ”odottavista radikaaleista muutoksista”. Hän kysyy Republic.ru:n kirjoituksessaan, voiko kyse olla varautumisesta sotaan seuraavan parin vuoden aikana tai maan nykyisestä asevelvollisuusjärjestelmästä luopumisesta.

Hänen mukaansa kyse on Venäjän BARS-nimellä tunnetuista aktiivisesti harjoittelevista ”taistelureserveistä”. Golts on kerännyt artikkeliinsa tiedonmurusia Venäjän reservihankkeesta. Esimerkiksi elokuussa tiedotettiin Venäjän Eteläisen sotilaspiirin komentaja Aleksander Dvornikovin keskustelleen Venäjän presidentti Vladimir Putinin edustajan kanssa ”liittovaltiotason hankkeesta, jossa muodostetaan armeijan mobilisaatioreservi”.

– Taistelureservien värvääminen on suunniteltua toimintaa, jolla lisätään valtion puolustuskykyä, Dvornikov muun muassa toteaa tiedotteessa.

Dvornikovin mukaan hanke vaatii paikallisten viranomaisten ja kasakkayhteisöjen osallistumista.

Aleksander Golts viittaa myös Venäjän valtiollisen median Sputnikin julkaisemaan artikkeliin, jossa kerrotaan Eteläisen sotilaspiirin suorittamasta värväyksestä BARS-yksiköihin sekä niihin valituille maksettavista palkkioista ja myönnettävistä etuuksista.

Sotilasasiantuntijan mukaan reserviläishanke ei näytä rajoittuvan vain maan eteläosiin. Golts kertoo Moskovan lähialueiden kaupunkien värväystoimistojen julkaisseen ilmoituksia reserviläisten hausta. Pietarissa on puolestaan järjestetty konferenssi, jossa keskusteltiin Pietarin kasakoiden liittymisestä reserveihin.

– Päällisin puolin tässä ei ole mitään kummallista. BARS:n organisoijat viittaavat presidentin määräykseen vuodelta 2015. Vaikuttaakin siltä, että reserviläisten värväämisestä pitäisi tulla rutiinia kuudessa vuodessa. Asia ei kuitenkaan ole näin. Kyse on osallistujien määrästä, Aleksander Golts varoittaa.

Hän huomauttaa, että Putinin vuoden 2015 määräyksellä jatkettiin vuonna 2013 tehtyä BARS-kokeilua. Tuolloin tämä reservi koostui noin 5 000 sotilaasta ja 300 upseerista. Nyt yksin Eteläisessä sotilaspiirissä odotetaan Goltsin mukaan 38 000 uutta reserviläistä.

– Kun otetaan huomioon, että kolmessa muussakin sotilaspiirissä on käynnissä värväystä, voidaan olettaa, että puhutaan ainakin 100 000 sotilaan reservin luomisesta. Tässä tapauksessa hankkeen mittakaava ja samalla merkitys muuttuvat täysin, hän toteaa.

Venäjän puolustusministeriön mukaan BARS-yksiköissä olevat reserviläiset pidetään korkeimmassa valmiudessa. Reserviläiset myös harjoittelevat aktiivisesti. Virallisesti taistelureserviläisiä käytetään esimerkiksi tärkeiden kohteiden suojeluun, järjestyksen ylläpitoon ja erilaisiin tehtäviin esimerkiksi luonnonkatastrofeissa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt