Maxarin satelliittikuva, jossa näkyy pintaan jään alta noussut venäläinen Delta IV ydinsukellusvene ja sen vasemmala puolella luultavasti koeräjäytysaukko Aleksandran maalla 27. maaliskuuta 2021. LEHTIKUVA/AFP

Venäjä linnoittaa arktisia alueita

Satelliittikuvat kertovat Venäjän rakentavan Arktisesta alueesta yhtä suurta sotilastukikohtaa.

Ilmastonmuutoksen myötä Arktisten vesien jääalueet vähenevät ja sula vesialue ylttää entistä pohjoisemmaksi. Venäjä on päättänyt varmistaa koko Pohjoisen meritien hallinnan. Samalla se mahdollistaa Yhdysvaltojen uhkaamisen ja Atlantin hallinnan, kertoo CNN. Sen Maxar-yhtiöllä tilaamista satelliittikuvista näkyy, millaista tukikohtajärjestelmää Venäjä rakentaa Pohjoiselle meritielle.

Venäjän uusi Arktisten alueiden tukikohtaverkko alkaa Suomen-rajan tuntumasta Muurmanskista, etenee Rogatshevon lentotukikohtaan Novaja Zemljalla,  Huippuvuorten itäpuoleiselle Frans Joosefin maalle (Aleksandran maalle), Itä-Siperian meren Kotelnyi’lle aina Alaskan läheisyyteen Wrangelin saarelle ja Providenjan vanhaan neuvostoaikaiseen sotilassatamaan, joka on vain reilun tuhannen kilometrin päässä Yhdysvaltojen rannikosta.

Olennainen osa Arktisen alueen venäläismilitarisointia on uudet huipputekniset asejärjestelmät. Venäjä alkoi laajentaa Frans Joosefin maan tukikohtaa vuonna 2015 vanhojen neuvostorakenteiden päälle. Uudet Frans Joosefin saarelle rakennut maanalaiset varastot mahdollistavat Poseidonin, Tsirkonin ja muiden uusien aseiden varastoinnin.

Poseidon 2M39 on uuden sukupolven miehittämätön häivetorpedo, jonka testauksen Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu ilmoitti maan presidentille Vladimir Putinille olevan ”avainvaiheessa”. Tähän mennessä Poseidoniin oli lännessä suhtauduttu skeptisesti.

Poseidonin avulla Venäjä voisi ohittaa Yhdysvaltain rannikkopuolustuksen. Sen kuljettaman usean megatonnin ydinkärki aiheuttaisi radioaktiivisen tsunamin, joka tekisi Yhdysvaltojen länsirannikosta asuinkelvottoman vuosikymmeniksi. Ja vaikka sillä olisi vain ydinmoottori ydinkärjen siheen, aiheuttaisi runsaasti tuhoa ja saastumista.

Tsirkon taas on laivoja vastaan käytettävä hypersooninen ohjus, jonka onnistuneista testauksista viime marraskuussa kirjoitti Verkkouutiset tässä. Verkkouutiset on´aiemmin kertonut Venäjän sekä uhkailevan Yhdysvaltoja Tsirkonilla että varustavan sukellusveneiden varustamisesta Tsirkonilla.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt