Venäjän sotalaivat pommittivat ISIS:n asemia Kalibr-ohjuksilla kesäkuussa 2017. / Youtube

Venäjä lamauttaisi Naton satamat konfliktissa

Vladimir Putin pyrkii vahvistamaan maansa laivastoa moderneilla risteilyohjuksilla.

Puolustusliitto Naton johdossa on seurattu viime vuosina tarkasti Venäjän ohjusteknologian kehittymistä.

Mahdollisessa konfliktitilanteessa vahvistusten siirtäminen voisi olla erityisen haastavaa Pohjois-Euroopassa, jossa tarvittavan suuria satamia ja lentokenttiä on vain rajallinen määrä. Suurin osa kuljetusreiteistä on Venäjän Kalibr-risteilyohjusten kantomatkan sisällä.

Asiantuntija-arvioiden mukaan ohjukset eivät vedä tarkkuudessan vertoja esimerkiksi amerikkalaisille Tomahawk-risteilyohjuksille. Kalibrit pystyvät silti kuljettamaan lähes kaksi kertaa suuremman taistelukärjen, mikä tekee niistä tehokkaita välineitä strategisiin iskuihin.

Defense One -sivusto huomauttaa, ettei sataman tai lentokentän lamauttaminen edellyttäisi sen täydellistä tuhoamista. Kaluston purkamiseen tarvitaan lastauslaitteita, varastotiloja sekä auto- ja rautatieyhteyksiä, jotka ovat hyvin alttiita pienillekin vaurioille.

Laajalla ohjusiskulla voitaisiin käytännössä varmistaa, ettei Nato pysty siirtämään rintamalle sotilaskalustoa riittävän ajoissa.

Kiusallisia epäonnistumisia

Presidentti Vladimir Putin linjasi heinäkuussa 2017, että modernit risteilyohjukset on nostettava maan laivaston pääasialliseksi aseistukseksi lähivuosien aikana.

Murmanskilta käsin toimivalla pohjoisella laivastolla on jo tällä hetkellä käytössään kaksi Oscar-II-luokan ydinsukellusvenettä, joihin mahtuu jopa 70 Kalibr-ohjusta.

Venäjä on viime vuosien aikana testannut asejärjestelmiään aktiivisesti Syyrian konfliktin yhteydessä. Kapinallisjoukkoja ja ISIS-kohteita on pommitettu sekä pinta-aluksista että sukellusveneistä ammutuilla risteilyohjuksilla.

Osa laukaisuista epäonnistui kiusallisella tavalla, sillä esimerkiksi Kaspianmereltä ammuttuja Kalibr-ohjuksia putosi matkan varrelle Pohjois-Iraniin. Syyrian operaatio on joka tapauksessa antanut Venäjälle mahdollisuuden kokeilla uutta teknologiaansa tositoimissa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt