Venäjän laivaston fregatti Boikiy. / mil.ru

Venäjä lähetti sota-aluksia Norjanmerelle – ”suojelevat kalastajia”

Vetoaminen kalastajien turvallisuuteen on Venäjän laivastolta harvinaista.

Venäjä on lähettänyt sota-aluksia Norjanmerelle, uutisoi The Barents Observer-verkkolehti. Raskaasti aseistautunut Amiraali Kasatonov-fregatti sekä kaksi muuta pienempää sota-alusta purjehtivat kohti Murmanskia. Amiraali Kasatonov jätti Venäjän pohjoisen laivaston tukikohdan  Severomorskissa joulukuussa, ja on liikkunut viime kuukaudet Atlantilla ja Välimerellä.

Kolmesta aluksesta fregatilla ei ole AIS-järjestelmää päällä, joten siviilialukset eivät pysty seuraamaan aluksen liikkeitä.

Pohjoisen laivaston mukaan alusten miehistöt harjoittelevat sukellusveneiden etsintää, sekä ”takaavat alueen venäläisten kalastajien turvallisuuden”.

Vaikka venäläisalusten purjehdukset Norjan rannikolla eivät ole harvinaisia, ei kalastajien turvallisuuden takaamista ole aikaisemmin korostettu, The Barents Observer kirjoittaa. Venäläisalukset purjehtivat Norjan talousvyöhykkeellä. Norja ja Venäjä sopivat keskenään alueen kalastuskiintiöstä. Norjan rannikkovartiosto vastaa alueen järjestyksenpidosta.

Viime vuosina Venäjän sota-alukset ovat jopa toteuttaneet ohjusharjoituksia kansainvälisillä vesillä Norjalle kuuluvan Nordkappin länsi- ja eteläpuolella. Koskaan aiemmin Venäjän laivasto ei kuitenkaan ole ilmoittanut, että sen alusten tehtävänä olisi suojella venäläisiä kalastajia Norjan talousvyöhykkeellä.

Pietarin telakalla rakennettu ja vasta viime vuonna palveluskäyttöön otettu 135-metrinen Admiral Kasatonov on yksi Venäjän moderneimmista sota-aluksista. Uuteen Admiral Gorshkov -luokkaan kuuluvan fregatin aseistukseen kuuluu tiettävästi muun muassa Onyx- ja Kalibr -risteilyohjuksia sekä sukellusveneiden torjuntajärjestelmä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt