X
SULJE MAINOS
Vladimir Putin. LEHTIKUVA / AFP Evgeny Paulin

Venäjä kiistää jyrkästi aikovansa hyökätä Ukrainaan

Kremlin mukaan väitteet hyökkäyssuunnitelmista ovat perättömiä.

Venäjän presidentti Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov kiistää jyrkästi Venäjän valmistelevan hyökkäystä Ukrainaan.

Venäjän valtion media Sputnikin mukaan Peskov totesi perjantaina, että julkisuudessa olleet väitteet tällaisesta ovat ”tyhjiä ja perättömiä”. Hänen mukaansa väitteillä yritetään lisätä jännitteitä Venäjän ja muiden maiden välille. Kremlin tiedottaja jatkoi, ettei Venäjän joukkojen liikkeistä sen omien rajojen sisällä tulisi huolestua.

– Venäjä etenee omalla tavallaan. Keskitymme omiin asioihimme ja ryhdymme toimiin turvallisuutemme takaamiseksi, jos se on tarpeen – jos jotakin provokatiivista tapahtuu lähellä meidän rajojamme, Dmitri Peskov sanoi.

Yhdysvallat on ilmaissut syvän huolensa Venäjän joukkojen kerääntymisestä Ukrainan rajalle. Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken totesi tällä viikolla Venäjän saattavan jopa valmistautua vuoden 2014 toisintoon. Tuolloin Venäjän joukot valtasivat Krimin niemimaan ja tunkeutuivat itäiseen Ukrainaan laukaisten yhä jatkuvan Ukrainan sodan.

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n johtaja William Burns taas vieraili Moskovassa ja varoitti mediatietojen mukaan Kremliä suoraan joukkojen keräämisestä Ukrainan rajalle.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyn mukaan Venäjä on keskittänyt lähes 100 000 sotilasta Ukrainan rajan lähelle.

Venäjän viime aikojen retoriikka on ollut kovaa. Kreml on varoittanut Ukrainan mahdollisen Nato-jäsenyyden tai ”Naton infrastruktuurin laajenemisen” Ukrainaan olevan sille ”punainen viiva”, jonka ylittäminen pakottaisi sen toimiin. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov taas väitti hiljattain Ukrainan yrittävän vetää Venäjää sotaan Itä-Ukrainassa. Venäjän valtion median aihetta koskevassa uutisoinnissa viitattiin suoraan Ukrainan venäläistä tykistöpatteria Itä-Ukrainassa vastaan tekemään lennokki-iskuun.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt