Venäjän pääministeri Dmitry Medvedev julkisti Ukrainaa koskevan kiellon torstaina. LEHTIKUVA / AFP Yuri Kadobnov

Venäjä kieltää öljyn ja hiilen viennin Ukrainaan

Venäjän kerrotaan painostavan vientikiellolla Ukrainaa presidentinvaalien alla.

Venäjän pääministeri Dmitry Medvedev kertoi torstaina, että Venäjä kieltää öljyn, petroolikemikaalien ja hiilen viennin Ukrainaan. Tämä kasvattaa Kieviin kohdistuvaa painetta juuri ennen Ukrainan presidentinvaalien toista kierrosta, joka käydään sunnuntaina. Näin kertoo Financial Times.

Medvedev sanoi, että kielto vaikuttaisi myös hiilen vientiin, joka kattaa lähes kaksi kolmasosaa Ukrainan hiilivarojen kokonaismäärästä. Kun Ukrainan pääsy sen itäisen sota-alueen hiilivaroihin estyi, Venäjältä Ukrainaan tuodun hiilen määrä kasvoi 29 prosenttia.

Venäjän päätös tuli julki, kun Kievin oikeus linjasi, että Ukrainan suurimman lainanantajan, PrivatBankin, kansallistaminen vuonna 2016 oli lainvastainen. Ukrainan keskuspankki kertoi olevansa päätöstä vastaan.

PrivatBankin kansallistaminen oli tärkeä osa Ukrainan laajempaa pankkisektorin puhdistamista, jonka avulla se pyrkii erottamaan talouttaan Venäjästä ja tuomaan sitä lähemmäs länttä.

Ukrainan presidentinvaaleissa ovat vastakkain koomikko Volodymyr Zelenskyi ja istuva presidentti Petro Porošenko. Zelenskyille on povattu Ukrainassa suurta voittoa.

Venäjän päätöksen on arvioitu kohdistavan painetta Zelenskyiä kohtaan. Porošenko on puolestaan syyttänyt Zelenskyitä siitä, että hän olisi Venäjän ja PrivatBankin entisen suuren osakkaan Igor Kolomoiskyn sätkynukke.

Kolomoiskyä on aiemmin syytetty muun muassa petoksesta. Porošenko varoitti torstaina, että Kolomoisky voisi jälleen yrittä ottaa PrivatBankin hallintaansa, jos Zelenskyi voittaisi vaalit.

Venäjän ja Valko-Venäjän öljykauppa kattavat noin 75 prosenttia Ukrainan öljyvaroista. Ukrainan parlamentin energiakomitean jäsen Viktoria Voystitska on sanonut, että Ukraina voisi kasvattaa omaa tuotantoaan, mutta veisi vuosia, ennen kuin se saavuttaisi vaaditun tason.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt