Ohjuksia käytettäisiin esimerkiksi Syyriassa. LEHTIKUVA / AFP Alexander Nemenov

Venäjä kehitettelee uutta ydinohjusta – ”Tekee vihollisen aseista romumetallia”

Kyseessä on elektromagneettisiin pulsseihin perustuva EMP-ydinohjus.

Venäläinen Techmash-yritys on alkanut kehittää elektromagneettisiin pulssein perustuvaa ydinohjusta, kertoo The Express.

Kyseessä on EMP-ydinase, jonka elektromagneettinen pulssi vaurioittaa räjähtäessään kaikkea elektroniikkaa pysyvästi. Tällainen tekniikka tarkoittaisi muun muassa taivaalta putoavia lentokoneita, maanteille hyytyviä autoja, kaatuvia puhelin- ja tietoliikenneverkkoja sekä laajamittaisia sähkökatkoja.

Venäjän presidentti Vladimir Putinin sotilasjohdon mukaan sen tehokkuutta on korostettu Venäjän operaatioissa Syyriassa. Elektronisen sodankäynnin kerrotaan olevan merkittävä osa Moskovan sotilasorganisaatiota.

Techmashin apulaisjohtaja Alexander Kochkinin mukaan myös ammusten valmistamisesta on keskusteltu.

– On olemassa ajatuksellisia suunnitelmia, jotka olemme valmiita toteuttamaan asiakkaan niin vaatiessa, Kochkin myöntää.

Venäjän valtion omistama Sputnik News -uutistoimisto on aiemmin arvioinut, että Venäjän EMP-ydinase ”tekisi vihollisen aseista romumetallia”.

– Tällaisten aseiden vaikutus voi vaihdella tavallisista häiriöistä, jotka väliaikaisesti tukahduttavat vihollisen asejärjestelmät, aina sähköisten elementtien, emolevyjen, mikrosirujen ja järjestelmien täydelliseen radioelektroniseen tuhoutumiseen, teollisuuskonserni KRET:n vanhempi neuvonantaja Vladimir Mikheev sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt