Venäjän puolustusministeriö tviittasi kuvia videopelistä todisteina. mod_russia/twitter.com

Venäjä julkaisi todisteen USA:n ja ISIS:n yhteistyöstä – oikeasti kuva oli videopelistä

Venäjän puolustusministeriö vaikuttaa jääneen kiinni nolosta valheesta.

Venäjän puolustusministeriö julkaisi hiljattain alta löytyviä kuvia. Sen mukaan mustavalkoiset yönäkölaitteen läpi otetut kuvat tiellä etenevästä autosaattueesta osoittavat, että Yhdysvallat tekee yhteistyötä ISIS:n kanssa. Venäläisten mukaan Yhdysvallat kieltäytyi materiaalin perusteella pommittamasta ISIS-jihadistien saattuetta, joka poistui Abu Kamalista Syyriassa.

”Kiistattomassa todisteessa” on kuitenkin eräs suuri ongelma. Se on otettu videopelistä. Alta löytyvä video näyttää, että kuvat ovat todellisuudessa AC-130 Gunship Simulator: Special Ops Squadron -pelistä. Asiasta kertoi ensimmäisenä Bellingcat-sivustolta tunnetuksi tullut Eliot Higgins twitterissä.

Alla vierekkäin Verkkouutisten ottama kuvakaappaus pelistä vasemmalla ja oikealla taas Venäjän julkaisema ”kuvatodiste”.

Venäjän puolustusministeriö jakoi selvästi suoraan videopelistä otetun kuvakaappauksen. Saatetekstinä englanninkielisessä tiedotteessa todetaan ”ISIS:n autosaattue lähtee Abu Kamalista Syyrian Irakin vastaiselle rajalle (marraskuun 9. päivänä 2017)”.

– Kuinka rikkinäinen Venäjän puolustusministeriön täytyy organisaationa olla, jotta se sallii videopelikuvakaappausten käytön tällä tavalla. Voi vain kuvitella minkä luokan epäpätevyyttä ja ylimielisyyttä tähän liittyy, Higgins toteaa.

Aidoiksi väitettyjä kuvia ja niiden perusteella julkaistua lausuntoa on toisteltu Venäjän mediassa. Esimerkiksi uutistoimisto TASS kertoi asiasta tässä jutussa. Twitterissä on huomautettu, että Venäjän puolustusministerö on sittemmin poistanut videopelikuvista tekemänsä lausunnon Facebook-sivuiltaan. Kuvakaappaukset ovat silti jääneet elämään.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt