Airiston Helmen huvila Villa Ybbersnäsin pihapiiriä ilmasta kuvattuna Paraisilla. LEHTIKUVA/VEIJO LINDGREN

”Venäjä hamuaa strategisia kohteita – torjuminen vaikeaa”

Ruotsalaisraportti varoittaa Venäjän tiedustelupalvelujen rahanpesusta ja naamioiduista kiinteistöostoista.

Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo on todennut julkisuudessa, että sen havainnot Venäjän turvallisuus- ja tiedustelupalvelujen toiminnasta viittaavat sotavalmisteluihin. Maaliskuussa 2019 ruotsalaisviranomaiset kertoivat toimintamallista, jolla Venäjän erikoispalvelut hakevat jalansijaa Ruotsin maaperältä.

Suojelupoliisi on Suomessa varoittanut kiinteistöjen hyödyntämisestä vieraan vallan joukkojen tukeutumiskohteina mahdollisessa konfliktissa.

Ruotsalainen Frivärld-ajatushautomo nostaa tuoreessa raportissaan esiin runsaasti kansainvälistäkin huomiota saaneen Airiston Helmen Turun saaristossa sekä Venäjän ortodoksisen kirkon rakennushankkeen Västeråsissa, lähellä strategisia kohteita.

Västeråsissa sijaitsee raportin mukaan muun muassa yksi Ruotsin pisimmistä kiitoradoista. Kaupungin lähellä on myös kaksi tärkeää siltaa sekä sotilaallisesti keskeinen Gävlen satama.

Airiston Helmi ja Västeråsin kirkkohanke ovat Frivärldin raportin kirjoittajan, ruotsalaistutkija Patrik Oksasen mukaan esimerkkejä monitahoisista rahanpesutapauksista.

– Kun annetaan siivu pestyn rahan kakusta projektiin, jolla on pitkän aikavälin potentiaalia, kyetään edistämään Venäjän turvallisuusintressejä, Oksanen toteaa raportissaan.

– Päätös varojen käyttämisestä tällä tavoin voi joko seurata Venäjän turvallisuusrakenteiden suorasta vaatimuksesta tai tulla pikemminkin nähdyksi ”isänmaallisena kontribuutiona”, hän arvioi.

Vaikka Airiston Helmen ja Västeråsin kaltaiset vaikuttamishankkeet on Suomessa ja Ruotsissa tunnistettu, vastaavien tapausten torjuminen aiheuttaa Oksasen mukaan vapaissa ja demokraattisissa yhteiskunnissa haasteita myös jatkossa.

– Suomen ja Ruotsin esimerkit osoittavat, kuinka läntiset demokratiat toimivat siiloissa, joiden välillä on vain vähän yhteyksiä. Siksi uusiin ongelmiin reagoidaan hitaasti, hän toteaa raportissaan.

– Yhteistyön eri hallinnonalojen kesken ja niiden sisällä on sujuttava paljon paremmin – niin myös koko yhteiskunnassa. Informaation jakaminen ja ymmärtäminen kuuluu siihen olennaisena osana, Oksanen painottaa.

LUE MYÖS: Ulkomaalaisten kiinteistöostoihin rajoituksia

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt