Vladimir Putin haluaa luoda kuvan Venäjän vahvuudesta ja lännen kaaoksesta. Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Venäjä haluaa länteen kaaosta – on uusien hyödyllisten idioottien aika

Mitä Venäjä hyötyy lännen laitaoikeiston tukemisesta?

Moskovassa toimittajana toimiva Bradley Jardine on kirjoittanut Coda Storyyn ”hyödyllisistä idiooteista”. Se oli neuvostoajan termi. Jardinen mielestä Venäjä on liehitellyt lännen laitaoikeistoa tavalla, joka kertoo Neuvostoliiton kaiuista.

– Kremlin informaatiokoneelle nämä aktivistit toimivat isommassa tarkoituksessa. He auttavat edistämään narratiivia lännestä kaaoksessa – ja siten myös kasvattavat ajatusta Venäjästä vaihtoehtoisena globaalina valtana, kirjoittaja analysoi.

– Käytännössä he ovat uusi versio ”hyödyllisistä idiooteista”, termistä, jonka varhainen kommunistihallinto loi läntisistä tukijoista, joita Lenin ja myöhemmin Stalin iloisesti käyttivät hyväkseen.

Kirjoittajan mukaan ääriverkostojen spesialisti Anton Shekhovtsovin kirja Tango Noir: Russia and the Western Far Right antaa asiassa joitain vastauksia.

Kylmän sodan aikana KGB määräsi agenttejaan maalaamaan hakaristejä synagoogiin lännessä. Länsi-Saksassa pelättiin tämän jälkeen natsien paluuta niin, että maa oli vetäytyä Natosta.

Vladimir Putin palautti metodin kirjan mukaan 2008, kun Georgian sota päättyi Venäjän PR-katastrofiin. Keihäänkärkenä toimi Russia Today, sittemmin nimeltään RT. Päätarkoitus on horjuttaa läntistä luottamusta lännen omaan poliittiseen järjestelmään.

Shekhovtsovin mukaan Venäjän infostrategiassa on kehittynyt kolme pääuomaa.

Ensimmäinen on läntisten ääriaktivistien ja heidän ryhmiensä käyttäminen Venäjän intressien edistämiseen. Toinen on ”narratiivipesu”, jossa luodaan ja levitetään valheuutisia alkuperäinen lähde piilottaen. Kolmas päätaktiikka on lähteiden valikoiva käyttö: vain omaa asiaa ajavia haastatellaan.

LUE MYÖS:

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt