Venäjä elvytti Neuvostoliiton superaseen, tässä on kuoleman juna

Venäjän asevoimat aikoo tuoda ydinaseilla varustetut junat takaisin palvelukseen.

Neuvostoarmeija otti 1960-luvun lopulla käyttöön kirjainlyhenteellä BZhRK tunnettuja ydinaseilla varustettuja junia. Ulkonäöltään tavallisia tavarajunia muistuttavien kulkuneuvojen vaunuihin oli piilotettu ohjusjärjestelmiä.

Ydinasejunien tarkoituksena oli vaikeuttaa Yhdysvaltojen satelliittivalvontaa ja kasvattaa mahdollisesta vihollisen ensi-iskusta selviävien ydinaseiden määrää. Niitä kutsuttiin ”aavejuniksi” ja ”kuoleman juniksi”. Junat poistettiin käytöstä vuonna 2005.

Venäjän valtion uutispalvelu Sputnik kertoo, että aavejunat on nyt päätetty ottaa takaisin maan ydinasearsenaaliin.

Uuden asejärjestelmän koodinimi on Barguzin. Junaan mahtuu venäläislähteiden mukaan kuusi ballistista mannertenvälistä Yars-ydinohjusta. Yars on sukellusvenekäyttöön valmistetun Bulava-ohjuksen maaversio.

Yars on merkittävästi aiemmissa ydinasejunissa käytettyjä Molodets-ohjuksia kevyempi. Tämän vuoksi uusi asejärjestelmä on edeltäjäänsä helpompi piilottaa tavalliseen junavaunuun.

”Ne eivät tarvitse isoja erikoisvaunuja. Ne pystytään pitämään täysin piilossa vihollistiedustelulta”, toteaa puolustusasiantuntija eversti (evp.) Viktor Murakovski uusista junista.

Venäjän uutismediat ovat vihjailleet ydinasejunien palauttamisesta takaisin käyttöön aiemminkin. Nimettömiin lähteisiin viittaava RT uutisoi Barguzinista jo viime vuoden joulukuussa. Tuolloin kerrottiin, että asejärjestelmä otettaisiin käyttöön vuonna 2019.

Junan tuominen julkisuuteen nyt voi liittyä Venäjällä kuohuttaneisiin uutisiin Yhdysvaltojen aikeista siirtää Saksan Büchelin lentotukikohtaan tuliteriä B61-12 -ydinpommeja.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt