Ravintola Baskeri & Bassoa syytettiin vegaanien huonosta kohtelusta.

Vegaaniraivo repesi: Vihreä poliitikko haukkui ravintolan

Helsinkiläisravintola kertoo pöytäseurueen ajaneen tarjoilijan kyyneliin.

Vihreiden Helsingin kaupunginvaltuutetun ja vihreiden puoluevaltuuskunnan puheenjohtaja Kaisa Hernbergin kertomus illallisestaan kehutussa Baskeri & Basso -helsinkiläisravintolassa on nostattanut pienimuotoisen kohun vegaanien oikeuksista.

Tapauksesta kertovaa Viisi Tähteä -sivuston juttua on jaettu ja kommentoitu runsaasti Twitterissä. Moni vaikuttaja on asettunut tukemaan ravintolaa. Esimerkiksi keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä kysyy Hernbergiltä, aikooko hän pyytää anteeksi.

– Kaupunginvaltuutettu itkettää tarjoilijaa. Vallan väärinkäyttöä. Ei onneksi kovin yleistä. Olisiko ehkä anteeksipyynnön paikka, SDP:n entinen puoluesihteeri ja viestintäjohtaja Mikael Jungner puolestaan toteaa.

Kohu sai alkunsa, kun Hernberg kertoi julkisessa Facebook-päivityksessä (alla) kurjasta kokemuksestaan ravintolassa. Hän kuvailee ruokia hyvän makuisiksi, mutta annoksia pieniksi. Hernberg toteaa jääneensä nälkäiseksi. Seuraavaksi hän kertoo antaneensa palautetta ja tarjoilijan kehottaneen vegaaneja välttämään ravintolaa.

– Annoin tarjoilijalle tästä palautetta, ja hän totesi, etteivät he oikeastaan halua vegaaneja asiakkaiksi. Käski kertoa kavereillekin. Että nyt sitten kerroin. Vegaanit, älkää menkö Baskeri & Bassoon, Kaisa Hernberg kirjoittaa.

Keskustelussa epäillään väitettä tarjoilijan käytöksestä, mutta myös soimataan ravintolaa esimerkiksi ”lihaaniudesta” ja siitä, ettei vegaanien raha kelpaa.

– Mitäs helvettiä. Onko heillä joku Kärnämäinen antimainos-asenne että jos ollaan kusipäitä vegaaneille niin se tuo lisää lihansyöjiä asiakkaiksi, Helsingin vihreiden varapuheenjohtaja Milo Toivonen kommentoi.

Tähän Kaisa Hernberg vastaa, että kyseessä oli ”ehkä enemmän semmoinen perinteinen asiakas on aina väärässä -asenne”.

Suomen arvostetuimpiin kuuluvan ravintolan versio tapahtuneesta on erilainen. Baskeri & Basson ravintoloitsija Nicolas Niki Thieulon oli itse paikalla samana iltana. Hän ei palvellut Hernbergin pöytää, mutta kertoo Viiden Tähden jutussa ihmetelleensä, minne tarjoilija oli kadonnut tilanteen jälkeen. Tarjoilijan kerrotaan löytyneen itkuisena ravintolan takatiloista.

– Asiakkaat olivat ilmaisseet tyytymättömyytensä tavalla, joka on rutinoituneellekin tarjoilijalle kova paikka, Nicolas Thieulon muotoilee.

Thieulon sanoo olevansa pahoillaan erityisesti asiakkaiden, mutta myös tarjoilijan puolesta. Hän kertoo yllättyneensä täysin ”erikoislaatuisesta tilanteesta”.

Baskeri & Basson listalla ei ole yhtäkään vegaanista annosta. Ravintola pyrkii kuitenkin tekemään vegaaneille omat annokset. Tuona iltana Hernbergin seurueelle oli Thieulonin mukaan tarjottu kuutta vegaaniannosta, joista vain kolme alkuruokaa kelpasi. Ravintoloitsija kiistää jyrkästi Hernbergin väitteet tarjoilijan puheista mahdottomina.

– Emme ole vegaaniravintola, mutta pyrimme olemaan vegaaniystävällinen. Oletan, että asia on ravintoloissa yleisemminkin näin, eikä voi olla niin, että vegaanit varaavat itselleen kaikki oikeudet, ja ravintoloilla ei ole oikeutta omiin lähtökohtiin. Tätä ei pidä ymmärtää niin, että vegaanit eivät olisi tervetulleita meille. Tietenkin ovat.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt