Verkkouutiset

Vedetäänkö Rosatom mukaan Venäjän vastapakotteisiin?

Osakemarkkinat ovat ottaneet vakaina vastaan viikonlopun ohjusiskun Syyriaan, mutta tällä viikolla pelko uusista pakotteista voi vaikuttaa ainakin ruplan kurssiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Osakemarkkinoilla sulatellaan tällä viikolla Venäjän ja länsimaiden välisen konfliktin kiristymistä. Maanantaina aamupäivällä Euroopan pörssit ovat pysyneet vakaina. Rupla ja Venäjän pörssi ovat olleet jonkin verran laskussa.

Yhdysvallat, Ranska ja Englanti tekivät lauantaina aamuyöllä Syyriaan ohjusiskun vastatoimena maan hallinnon tekemään kaasuhyökkäykseen. Nyt markkinoilla odotellaan Yhdysvaltojen uusia pakotteita Venäjää vastaan sekä Venäjän vastapakotteita Yhdysvaltojen aiemmin toissa viikon lopulla julistamiin lisäpakotteisiin.

– Syyrian iskut eivät aiheuttaneet suurta paniikkia markkinoilla, sillä pahimmat pelot eivät toteutuneet. Venäjä ja länsimaat eivät joutuneet yhteenottoon iskujen myötä, arvioi Danske Bankin senioristrategi Vladimir Miklashevsky pankin tiedotteessa.

Samaan arvioon on päätynyt sijoituspankki FIM, jonka maanantaisen aamukatsauksen mukaan viikonlopun tapahtumat eivät lopulta sisältäneet yllätyksiä, mikä rauhoittaa markkinoita.

Perjantaina osakemarkkinat olivat FIMin mukaan epäyhtenäiset, ja USA:ssa markkinat taipuvat lopulta laskuun Syyrian tilanteen aiheuttaman epävarmuuden takia. Maanantaina markkinat avasivat Aasiassa laskuun, mutta tilanne vakiintui myöhemmin.

Ruplan kurssin heilunnan odotetaan jatkuvan

Miklashevsky arvioi, että Venäjän ruplan kurssi nousee tällä viikolla, jos uudet pakotteet eivät paina sitä.

Ruplan kurssi laski viime viikolla maanantaina ja tiistaina. Kurssi toipui loppuviikosta, mutta koko viime viikon aikana kurssi laski noin 10 prosenttia.

– Tällä viikolla on hyvät perusteet, että ruplan toipuminen jatkuu, mutta pelko uusista pakotteista Venäjälle voi painaa kurssia, Miklashevsky muistuttaa.

Hänen mukaansa ruplan heilahtelu näyttää olevan jälleen lisääntymässä.

– Rupla on ollut pitkään vakaa ja siksi monet suomalaiset yhtiöt eivät ole välttämättä suojanneet saataviaan viime aikoina, hän varoittaa.

Venäjän rupla ja osakemarkkinat notkahtivat viime viikon alussa, kun Yhdysvallat lisäsi pakotelistalleen seitsemän oligarkkia sekä 17 valtion virkamiestä ja 12 venäläistä yhtiötä. Tällä viikolla Venäjällä pohditaan vastapakotteita.

Venäjällä pohditaan vastapakotteita ilmailu- ja avaruusteollisuuteen sekä ydinvoimaan

Brittiläisen talouslehden Financial Timesin mukaan Venäjän parlamentti keskustelee tällä viikolla muun muassa ehdotuksesta, jonka mukaan amerikkalaisyhtiöiden yhteistyö estettäisiin Venäjän ilmailu- ja avaruusteollisuuden sekä ydinvoimateollisuuden kanssa.

Tällaiset pakotteet vaikuttaisivat Boeingin ja General Electricin kaltaisiin yhtiöihin, mutta niillä voisi olla kielteisiä vaikutuksia myös venäläisille yhtiöille. Venäjän ydinvoimayhtiö Rosatom ei ole kommentoinut FT:lle mitenkään pakote-ehdotusta, mutta yhtiön näkökantoja tunteva nimetön lähde on todennut lehdelle, että ehdotus on hyvin keskeneräinen ja huonosti pohdittu ajatellen ei ainoastaan ydinvoimaa vaan myös muita teollisuusaloja.

Lopullisesti mahdollisista vastapakotteista päättää presidentti Vladimir Putin.

Venäjän valtion omistama Rosatomiin kuuluu 250 tytär- ja osakkuusyhtiötä, joissa on yhteensä 270 000 työntekijää. Rusatom Energy Internationalin suomalainen tytäryhtiö RAOS Voima omistaa Fennovoimasta 34 prosenttia. Fennovoiman mukaan sen ydinvoimala Hanhikivi 1 tuottaa valmistuttuaan tulevaisuudessa noin kymmeneksen koko Suomen sähköntarpeesta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)