Työnhakua työvoimatoimistossa. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Vastaus työministerille: Ei töitä voi hakea nimettömänä

Kansanedustajan mukaan EU:n ulkopuolelta tulevien työlupia tulisi edistää.

Kansanedustaja Juhana Vartiaisen (kok.) mukaan ryhmäsyrjinnän ongelmiin ei ole olemassa helppoja ratkaisuja.

Juhana Vartiainen viittaa työministeri Timo Harakan (sd.) Twitterissä esittämään tavoitteeseen, jonka mukaan pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallitus aikoo puuttua rekrytointisyrjintään työ- ja elinkeinoministeriön johtaman valvonnan ja tutkimuksen kautta.

Aihe sai uusia kierroksia maanantaina, kun Yle julkaisi uutisen Koneen säätiön tuottamasta tutkimuksesta, jonka mukaan Suomen työmarkkinoilla tapahtuu nimeen ja kansallisuuteen perustuvaa syrjintää.

Tässä on nyt korskeat puheet. Saimme samanlaisen tutkimustuloksen Ruotsissa 2005 kun johdin sikäläistä Palkansaajien tutkimuslaitosta. Vapaassa yhteiskunnassa on mahdotonta vaatia kokonaan anonyymi työnhaku. Siksi tilastollisen ryhmäsyrjinnän ongelmaan ei ole helppoja ratkaisuja, Juhana Vartiainen tviittaa.

Juhana Vartiainen pitää ristiriitaisena, että Timo Harakka on aiemmin tyrmännyt epärealistisena Elinkeinoelämän keskuslaitos EK:n vaateen työlupakäsittelyn nopeuttamisesta viikkoon. Työlupaa vaaditaan EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tulevilta työntekijöiltä.

– Onko seuraava vaatimus, että se pitäisi hoitaa päivässä? Harakka kysyi aiemmin.

Oletko tullut ajatelleeksi: Saman ministerin mielestä kansallisuuden tulee olla eksplisiittinen ja hyväksytty syrjintäperustelu rekrytoinnissa: parasta ei saa välttämättä valita, jos tällä ei ole EU-passia, Juhana Vartiainen toteaa.

LUE MYÖS:

Suomeen haluttaisiin töihin, jonotus kuukausia – ”Tähän meillä ei ole varaa” (VU, 5.10.2019)

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt