Vastaus Timo Soinille: ”Verotuksessa on yksi tie – alaspäin”

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja sanoo, että kaikki keinot ovat pöydällä työllisyysasteen vahvistamiseksi.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen tyrmää perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin väläyttämän pääomatuloverotuksen kiristämisen.

– Kyllä meidän veroasteet ovat kansainvälisesti katsottuna korkeat. En näe sitä ratkaisukeinona. Verotuksessa on yksi suunta ja se on alas, Jokinen sanoo Verkkouutisille.

Soini koplasi ministeriryhmänsä kesäkokouksessa päivähoitomaksun korotuksen perumisen ja pääomatuloveron korottamisen keskenään. Perussuomalaisten puheenjohtajan mukaan pääomatulojen ylimmän tuloluokan veroprosentin korottaminen 34:stä 35 prosenttiin on ehto, joka pitää täyttyä, ennen kuin päivähoitomaksuun kajotaan.

– Pitää muuttaa rakenteita, eikä käyttää iänikuista tapaa korottaa veroja, millä tukahdutetaan toimeliaisuus tästä maasta, Jokinen vastaa Soinille.

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät kokoontuvat ensi viikolla kesäkokouksiinsa hahmottelemaan syksyn poliittista agendaa ja linjaamaan budjettivaatimuksiaan. Jokinen nimeää hallituskauden ehdottomasti tärkeimmäksi tehtäväksi työllisyyden nostamisen. Sen edessä ei hänen mukaansa pidä hyytyä eikä jättää kiveäkään kääntämättä.

– Ei voida jäädä seuraavaa vaalikautta odottamaa. Kaikki keinot pitää olla pöydällä. On löydettävä myös sellaisia keinoja, jotka vaikuttavat nopeasti.

Jokinen pitää verotuksen rukkaamista ja tuloloukkujen purkamista sekä yrittäjäbyrokratian karsimista mahdollisina keinoina, kun työllisyyttä lähdetään kohentamaan. Hän huomauttaa, että paitsi budjettiriihi, myös puoliväliriihi ensi keväänä ovat paikkoja, jossa arvioidaan työllisyystavoitteen täyttyminen. Nyt tavoitteesta ollaan jäljessä. Taloudessa on tosin nähtävissä pieniä elpymisen merkkejä, mikä auttaa hallitusta.

Jokinen kaipaa selvityksiä esimerkiksi siitä, miksi avoimia työpaikkoja on entistä enemmän mutta samaan aikaan työttömyys junnaa paikallaan. Tämä kohtaanto-ongelma on selvin Uudellamaalla. Jokisen mielestä sosiaalitukien ja pienten palkkojen yhdistäminen tulisi selvittää.

Jokinen uskoo pääministeri Juha Sipilän olevan sitoutunut viemään yhdessä hallituksen tavoitteita eteenpäin, mutta hän kaipaa vielä terävämpää keskittymistä työllisyysongelmaan.

– Pitää fokusoida toiminta yhteisesti asetettuihin tavoitteisiin ja erityisesti työllisyysasiaan, koska sitä kautta taataan hyvinvoinnin rahoitus.

Jokinen muistuttaa siitäkin, ettei gallupien saa antaa ohjata hallituksen toimintaa. Hän huomauttaa, että hallituksella on mandaatti neljäksi vuodeksi.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt