Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja, kansanedustaja Jussi Saramo. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Vasemmistosta tukea palkankorotuksille – rahoitus verouudistuksella

Kansanedustaja Jussi Saramo ehdottaa julkisen sektorin palkankorotusten rahoittamista osinkoverotusta kiristämällä.

Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja, kansanedustaja Jussi Saramo tukee julkisen sektorin työntekijöiden tavoitteita palkankorotuksista ja esittää niiden rahoittamista valtion verotusta uudistamalla.

– Työntekijöitä on koulutettava lisää, mutta ratkaisevaa ja kustannustehokkaampaa on jo valmiiksi koulutettujen, kymmenientuhansien työntekijöiden houkuttelu kuntien peruspalveluihin. Se edellyttää sekä olosuhteiden että palkkojen parantamista, Jussi Saramo sanoo.

Työntekijöiden määrän lisääminen ja palkkojen korotukset maksavat satoja miljoonia. Saramo esittää kunnille 400 miljoonan euron tasokorotusta, joka rahoitettaisiin listaamattomien yritysten osinkoverojärjestelmää korjaamalla.

– Ekonomistit kautta linjan pitävät osinkoverojärjestelmää haitallisena. Rikkaimmat eivät tarvitse erillistä tukea. Verotuen lakkauttamisesta hyötyisi koko yhteiskunta, myös yritykset, markkina- ja investointivääristymien poistuessa ja julkisen talouden vahvistuessa, Saramo sanoo.

Saramon mukaan työn kuormittavuus ja matala palkka ovat synnyttäneet kierteen: julkisen sektorin naisvaltaisista töistä hakeudutaan muihin töihin, ja jäljelle jäävien työtaakka muuttuu entistä raskaammiksi.

– Koulutusmäärien lisääminen ei auta mitään, jos samalla ei lähetetä viestiä, että tilanne korjataan kestäväksi nostamalla työntekijämääriä ja palkkausta kohti pohjoismaista tasoa, Saramo toteaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt