X
SULJE MAINOS
Suomessa ei paljon miljardöörejä ole. LEHTIKUVA / AFP PHOTO Philippe Huguen

Oikaisu: Jussi Saramo viittaa 25 miljoonaan euroon

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja sanoo exit-veron tuoton olevan arvioitua paljon suurempi.

Jussi Saramon mukaan exit-veron tuotto on paljon suurempi kuin ministeriössä arvioitu 25 miljoonaa euroa.

Monipolvisessa twiiittikeskustelussa Saramon tulkittiin tarkoittavan exit-veron olevan kymmenkertainen budjetin alijäämään nähden. Alijäämä on 6,7 miljardia euroa, joten twitterissä Saramon tulkittiin viitanneen jopa kymmenien miljardien exit-veron tuottoon.

Saramo kuitenkin täsmentää, että hän viittaa tehtyyn arvioon eli 25 miljoonaan euroon, ei suinkaan 6,7 miljardiin euroon. Verkkouutisten aiemmassa jutussa todettiin Saramon viittavaan 6,7 miljardiin euroon, mikä ei Saramon koko twiittiketjun luettua pidä paikkaansa.

Saramon mukaan ”Pelkästään yksi verovälttelijä siirtää helposti kymmenkertaisen määrän varallisuutta pois maasta porsaanreiän kannustamana. Vero ei siis vain lyhyen ajan fiskaalinen, vaikka toki tuottokin kasvaa paljon suuremmaksi.”

 

Seuraavassa alkuperäinen juttu, jonka oikaistu versio on yllä. 

Vasemmistoliiton kansanedustaja ja varapuheenjohtaja Jussi Saramo katsoo, että pelkästään maastapoistumisverolla voidaan kymmenkertaisesti tilkitä koko hallituksen budjetin 6,7 miljardin alijäämä.

– Pelkästään yksi veronvälttelijä siirtää helposti kymmenkertaisen määrän varallisuutta pois maasta porsaanreiän kannustamana. Vero ei siis vain lyhyen ajan fiskaalinen, vaikka toki tuottokin kasvaa paljon suuremmaksi, Jussi Saramo kirjoitti tviitissään torstaina.

Twitterissä ihmetellään, miten yksi henkilö voisi siirtää Suomesta pois alijäämää kymmenkertaisesti vastaavan summan eli 67 miljardia euroa.

Myös Itä-Suomen yliopiston julkisoikeuden lehtori Matti Muukkonen kysyy, missä Suomessa on tällaisia summia olemassa.

– Kuinkahan monta näitä 67 miljardin omaisuuden omaavia suomalaisia yksityishenkilöitä on? Ja miksi aiotun veron tuotto sitten on vain 25 miljoonaa?, Matti Muukkonen tviittaa.

Forbesin mukaan Suomessa on seitsemän miljardööriä, joista neljä on Herlinejä. Suomen rikkain mies on Antti Herlin 5,5 miljardin euron omaisuudellaan.

EDIT: klo 21:59, oikaistu Saramon tarkoittama luku. Oikaistu versio tämän jutun alussa.