Vasemmistoliitto vastustaa Metsähallituksen yhtiöittämistä

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä vastustaa Metsähallituksen metsätalousliiketoiminnan kaavailtua yhtiöittämistä.

Puolueen mukaan yhtiöittämiselle tai käsittelyn kiireelle ei löydy perusteluita, vaan metsähallitusta koskeva lainsäädäntö voitaisiin uusia tarpeellisin osin rauhassa valmistellen.

Vasemmistoliiton kansanedustajat ovat esittäneet lain hylkäämistä ympäristö- ja talousvaliokunnissa. Tällä hetkellä laki on käsittelyssä maa- ja metsätalousvaliokunnassa.

Metsähallituslaki on herättänyt paljon keskustelua. Ongelmallisinta lakiesityksessä vasemmistoliiton mukaan on metsätalousliiketoiminnan järjestäminen osakeyhtiöksi.

– Kansallisomaisuutemme ei ole kaupan. Yhtiöittämiselle ei ole mitään EU:sta tulevaa pakkoa, eivätkä muut maat ole tekemässä vastaavia ratkaisuita. Metsähallitus ei kilpaile puumarkkinoilla, vaan ainoastaan suunnittelee maankäyttöä ja metsätaloutta valtion mailla. Kaikki metsänhoitotoimet on jo kilpailutettu. Valtio saa suunnitella oman omaisuutensa käyttöä, toteaa vasemmistoliiton eduskuntaryhmä.

Hallituksen mukaan lain uudistamisella on kiire, sillä ensi kuussa astuu voimaan EU:n hankintadirektiivi. Esityksen mukaan perustettavan osakeyhtiön ja valtion välinen käyttöoikeussopimus valtion maihin pitää tehdä ennen kuin direktiivi astuu voimaan.

– Kiire on keinotekoisesti synnytetty. Oman omaisuuden käyttö ei kuulu hankintadirektiivin piiriin. Suomen pitäisi ottaa päätökset omiin käsiin, eikä mennä niin usein EU:n selän taakse piiloon, vasemmistoliitto sanoo.

Kommentit