Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja, kansanedustaja Hanna Sarkkinen. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Vasemmistoliitto: Suomen pakolaiskiintiö pitäisi moninkertaistaa

Vasemmistoliiton varapuheenjohtajan mielestä Maahanmuuttoviraston sisäinen arvio ei poista tarvetta tehdä ulkopuolista selvitystä viraston toiminnasta.

Hanna Sarkkisen mukaan torstaina julkaistu sisäministeri Kai Mykkäsen (kok.) tilaama Maahanmuuttoviraston sisäinen selvitys vahvistaa osin huolenaiheita, joita turvapaikkamenettelyä läheltä seuranneet ovat viimeisten vuosien aikana nostaneet esiin. Sarkkinen näkee kevään aikana laaditussa selvityksessä hyvää, vaikka selvitys ei puutukaan kaikkiin turvapaikkamenettelyn ongelmiin.

– On tärkeää, että sisäministeri on tehtävään astuttuaan kuunnellut turvapaikkamenettelyyn kohdistuvaa perusteltua kritiikkiä. On hyvä, että Maahanmuuttovirasto nostaa itse esille useita kehittämisehdotuksia. Maahanmuuttoviraston sisäinen arvio ei kuitenkaan poista tarvetta tehdä perusteellisempaa, ulkopuolista selvitystä maahanmuuttoviraston toiminnasta ja Suomen turvapaikkapolitiikan kokonaisuuden kipukohdista, hän sanoo.

Maahanmuuttoviraston kevään aikana tuottama selvitys listaa useita kehittämisehdotuksia tulkkaukseen, vireillepano- ja vastaanottovaiheen toimiin, puhutteluihin ja maalinjausten valmisteluun liittyen.

– Turvapaikanhakijoiden kanssa työskentelevät ovat nostaneet viime vuosina toistuvasti esiin turvapaikkapuhuttelujen tulkkauksessa ilmenneitä räikeitä ongelmia. Hyvä, että Maahanmuuttovirasto viimein myös itse tunnustaa näitä puutteita ja esittää korjausehdotuksia, Sarkkinen toteaa.

Julkaistu selvitys sivuuttaa turvapaikanhakijoiden oikeusavun, josta odotetaan erillistä, oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok.) tilaamaa selvitystä loppuvuodesta. Sarkkisen mukaan asiantuntijat ovat olleet laajalti yksimielisiä, että oikeusavun kiristykset ja useiden erillisten muutosten yhteisvaikutukset ovat heikentäneet hakijoiden oikeusturvaa.

Mykkänen on turvapaikkajärjestelmää koskevassa keskustelussa esittänyt, että pakolaisia pitäisi auttaa ennen kaikkea tarjoamalla lisää turvallisia reittejä eli korottamalla merkittävästi kiintiöpakolaisten vastaanottoa.

– Hyvä, että sisäministeri tunnustaa pakolaiskiintiön korottamisen tärkeyden. Vasemmistoliitto ja lukuisat järjestöt ovat vaatineet kiintiön merkittävää nostoa pitkään. Myös Mykkäsen edeltäjät puhuivat kauniisti pakolaiskiintiöstä, mutta silti Suomen oma pakolaiskiintiö on jämähtänyt 750:een. Tämä on aivan liian vähän, ja kiintiö tulisi moninkertaistaa, Sarkkinen vaatii.

Merkittävämpien parannusten osalta hän kuitenkin suuntaa katseensa ensi vuoteen.

– Suomen maahanmuuttopolitiikkaan tarvitaan korjausliike. Ensi vaalikaudella ihmisoikeusperustaisuus on saatettava takaisin turvapaikkapolitiikan keskiöön, Sarkkinen sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt