Vasemmistoliitto ja vihreät teilaavat opintotukiesityksen

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki ja vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö kritisoivat voimakkaasti Roope Uusitalon raporttia opintotuen uudistamiseksi.

Vihreät vaatii Juha Sipilän (kesk.) hallitusta perääntymään opintotuen massiivisista leikkauksista. Hallituksen tavoitteena on leikata opintotuesta jopa 150 miljoonaa euroa pitkällä aikavälillä. Vihreiden mielestä opiskelijalla on oikeus täysipäiväiseen opiskeluun ilman pakkoa ottaa lainaa.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistön mielestä opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) tilaama raportti antaa kylmää kyytiä opiskelijoille.

Esityksessä korkeakouluopiskelijoiden opintorahasta leikataan yli neljännes, opintotukikuukausien määrää vähennetään, opintotuen saamisen ehtoja tiukennetaan ja opintolainahyvitystä pienennetään, mutta opintolainan valtiontakausta kasvatetaan.

– Opiskelijallakin on oltava oikeus toimeentuloon. Opiskelijan työ on opiskella. On suomalaisen koulutuslupauksen ytimessä taata kaikille nuorilla yhtäläiset mahdollisuudet hyvään koulutukseen. Opintorahan leikkaus neljänneksellä heikentäisi erityisesti pienituloisista perheistä tulevien nuorten mahdollisuuksia koulutukseen. Hallituksen leikkaukset opintotuesta on peruttava, Ville Niinistö sanoo.

Hänen mukaansa ajautuminen kohti opintolainaa vaarantaa sen, että koulutukseen ei hakeuduta lahjakkuuden perusteella kaikista perhetaustoista.

– Työelämä on muuttunut epävarmemmaksi. Monet korkeakoulutetut ansaitsevat lastentarhanopettajien tavoin vain reilut 2 000 euroa kuukaudessa valmistuttuaan. Heitä ei voi pakottaa ottamaan lainaa. Se heikentäisi nuorten tasa-arvoa, suomalaisen yhteiskunnan sivistystä ja hakeutumista moniin tärkeisiin ammatteihin, Ville Niinistö toteaa.

– Käytännössä korkeakouluopiskelijoiden pitäisi rahoitettava opintonsa aiempaa enemmän joko vanhempiensa rahoilla tai itse ottamallaan lainalla ja hanttihommilla. Samalla kun opiskelijoita vaaditaan entistä nopeampaa valmistumista, heidät pakotetaan tekemään enemmän töitä tai ottamaan lainaa opintojensa rahoittamiseksi, Ville Niinistö ihmettelee.

Hänen mukaansa hallitus on pettänyt koulutuslupauksensa.

– Miksi kokoomus ja perusoikeistolainen hallitus on hylkäämässä Suomen menestysstrategian: koulutukseen ja tasa-arvoon panostamisen? Opintotuki on koulutuslupauksen ydin tasa-arvoisessa hyvinvointivaltiossa, Ville Niinistö sanoo.

Vasemmistoliiton Arhinmäki: opiskelijat leipäjonoon

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki toteaa, että opiskelijat ovat jo valmiiksi kaikkein pienituloisin väestöryhmä ja nyt hallitus on kirveellä lohkaisemassa heidän perustoimeentulostaan yli 25 prosenttia pois.

– Moni opiskelija joutuu nyt jo värjöttelemään leipäjonoissa. Ministeri Grahn-Laasonen haluaa ajaa loputkin opiskelijat leipäjonoihin. Tämä oli nähtävissä jo hallitusohjelmaan sisällytetyissä leikkaussuunnitelmissa. (Roope) Uusitalon raportti on suora seuraus hallituksen koulutusvihamielisyydestä ja kyvyttömyydestä nähdä koulutus osana paremman tulevaisuuden rakentamista, Arhinmäki sättii.

Arhinmäki muistuttaa, että eduskuntavaalien alla puheenjohtajat Juha Sipilä ja Alexander Stubb (kok.) antoivat koulutuslupauksen, jossa todettiin, että koulutuksesta ei leikata ja opintotukea ei heikennetä.

Arhinmäki toteaa, että nykymuotoinen opintotukijärjestelmä sopii työelämän epävarmuuteen ja pirstaleisuuteen lainapainotteista paremmin. Työmarkkinat ovat muuttuneet, eikä korkeakaan koulutus enää takaa varmaa työpaikkaa.

– Korkeakoulutuksen periytyvyys on edelleen ongelma, ja se tulee lisääntymään, kun pienituloisten perheiden lapset eivät uskalla ottaa lainaa. Eriarvoisuus lisääntyy, hän sanoo.

Tukikuukausien vähentäminen johtaa Arhinmäen mukaan myös yleisen koulutustason laskuun.

– Kaikki eivät pysty tulevaisuudessa suorittamaan maisterintutkintoa, vaikka haluaisivatkin, hän arvioi.

Lue myös: Esitys lyhentäisi ja pienentäisi opintotukea, lainaa lisää

Kommentit