Vasemmistoliiton kansanedustaja Jussi Saramo. LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

Vasemmistoliitosta vaatimus: Maastapoistumisvero yksityishenkilöille

Vasemmistoliiton kansanedustajan mielestä maastapoistumisvero on säädettävä myös varakkaille yksityishenkilöille.

Vasemmistoliiton ensimmäinen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Jussi Saramo pitää välttämättömänä yksilöiden arvonnousuveron eli maastapoistumisveron pikaista toteuttamista.

– Veron tarkoituksena on estää myyntivoittoja, perintöjä ja lahjoja koskevien verojen välttely. Nykyään varakas ihminen voi välttää näiden verojen maksamista siirtämällä kirjansa ennen omaisuuden luovuttamista sellaiseen maahan, jossa tällaisia veroja ei peritä, Saramo selittää tiedotteessaan.

Hänen mielestään nykyinen tilanne on epäoikeudenmukainen, sillä se mahdollistaa varakkaimmille verojen maksamatta jättämisen.

– Arvonnousuvero tai vastaavanlainen vero on käytössä lähes kaikissa Suomen verrokkimaissa. Suomen on asetuttava tässä asiassa länsieurooppalaisten maiden suuren enemmistön kanssa samalle linjalle, Saramo toteaa.

Arvonnousuveron toteuttaminen on Saramon mukaan kiireellistä, koska nykyään varakkaat voivat vapautua kaikista myyntivoitto-, lahja- ja perintöveroistaan hyödyntämällä esimerkiksi niin sanottuja vakuutuskuoria.

– Vakuutuskuoret ovat rikkaiden etuoikeus. Jotkut vakuutuskuorien tarjoajat edellyttävät, että kuorissa pitää olla vähintään miljoonissa pyörivä summa varallisuutta. Vakuutuskuorien käyttäminen rapauttaa veropohjaamme ja omalta osaltaan vaikeuttaa julkisen talouden tasapainon saavuttamista. Tilanne vaatii pikaista puuttumista, Saramo jatkaa.

Eduskunta hyväksyi loppuvuodesta 2019 yritysten veronvälttelyä estävän maastapoistumisveron. Hallitusohjelmassa on sovittu asian selvittämisestä myös yksityishenkilöiden osalta, ja perjantaina. valtiovarainministeriö julkaisi siltä vaaditun selvityksen. Selvityksessään valtiovarainministeriö toteaa, että useat näkökohdat puoltavat veron käyttöönottoa. Silti ministeriö suhtautuu veroon nihkeästi.

Valtiovarainministeriö esimerkiksi arvioi, että arvonnousuvero voisi vaikuttaa kielteisesti Suomen kilpailukykyyn ja houkuttelevuuteen muuttokohteena.

– Tämä on tyypillistä valtiovarainministeriön muutosvastarintaa. Ajatus siitä, että arvonnousuvero vähentäisi maahanmuuttoa, nojaa merkilliseen päättelyketjuun. Sen mukaan ulkomailta Suomeen muuttoa harkitseva ihminen saattaisi jättää muuttamatta tänne sen vuoksi, että hän ei voisi enää tulevaisuudessa siirtyä Suomesta johonkin verokeitaaseen ilman veroseuraamuksia. Uskooko joku todella tällaiseen ajatusketjuun, Saramo kyselee.

LUE MYÖS:

Vero maasta lähteville on SDP:n ohjelmassa – tätä se tarkoittaisi

”Jäähyväisvero muistuttaa muurin rakentamista”

Hallituksen mukaan vero maasta lähteville mahdollinen 2021

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt