X
SULJE MAINOS
HX-hankkeen varsinainen hankintapäätös on määrä tehdä vuonna 2021. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Vasemmistoliitosta esitetään hävittäjähankkeen pysäyttämistä

Kansanedustajan mukaan HX-hankkeen keskeyttäminen loisi ”rauhantahtoisempaa ilmapiiriä”.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Johannes Yrttiaho pitää Hornet-hävittäjien korvaamiseen varattuja määrärahoja kohtuuttomina.

Hänen mukaansa julkisen talouden, palveluiden ja sosiaaliturvan rahoituskriisi ”käytännössä varmistetaan sillä, että budjetissa osoitetaan uusien monitoimihävittäjien hankintaan 1,5 miljardia euroa”.

– On selvää, että tässä taloustilanteessa hävittäjähankinta tulisi keskeyttää. Hornetien käyttöikää voidaan hyvin jatkaa, Johannes Yrttiaho sanoi puolueen eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Savonlinnassa.

Suomen nykyisten Hornet-hävittäjien elinkaari päättyy vuoteen 2030 mennessä. Tietopyynnöt ja alustavat tarjouspyynnöt niiden korvaamiseksi lähetettiin viime vaalikaudella. HX-hankkeen varsinainen hankintapäätös on määrä tehdä vuonna 2021.

– HX-hankkeen keskeyttäminen parantaisi julkisen talouden tilaa, vähentäisi painetta leikkauksiin ja loisi myös epävakaiden eurooppalaisten turvallisuusnäkymien oloissa tarvittavaa rauhantahtoisempaa ilmapiiriä – tällaiset teot hälventäisivät pilviä paitsi talouden, myös ulko- ja turvallisuuspolitiikan taivaalla, Yrttiaho jatkoi.

Kansanedustaja syytti puheenvuorossaan keskustaa veronkorotusten estämisestä. Yrttiaho arvioi, että julkisen talouden tasapainoa on ajauduttu hakemaan työllisyysasteen nostamisella, mutta ilman työn kysynnän kasvattamiseen käytettävissä olevia varoja tai keinoja.

– Hallitusyhteistyön perusongelma on keskustan liian vahva asema, joka nojaa eduskunnan oikeistoenemmistöön. Se on estänyt suurten tulojen ja pääomien verotuksen kiristämisen sekä julkisen talouden vahvistamisen, Johannes Yrttiaho totesi.

Hänen mukaansa hallituksen jakamissa koronatuissa tai EU-politiikassa ei ole talouspoliittisesti ”mitään logiikkaa”.

– Koronakeväänä yrityksille ja omistajille on syydetty ennennäkemättömän suuret, käytännössä vastikkeettomat tuet. Myös EU-tukiin ja hävittäjiin näyttää riittävän miljardeja, Yrttiaho sanoi.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt