Verkkouutiset

Vasemmistoliiton vero-ohjelmassa mainitaan yrittäjä-sana vain kerran

Silloinkin puhutaan pienyrittäjästä ja itsensätyöllistäjästä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vasemmistoliiton julkaisemassa ”Kestävä verouudistus” -nimisessä 27-sivuisessa vero-ohjelmassa mainitaan sana ”yrittäjä” vain kerran. Ohjelma löytyy tästä.

Sijoittaja ja yrittäjä Kim Väisänen kiinnittää asiaan huomiota Taloustaidon Yrittänyttä laitetaan -blogissaan. Hän huomauttaa, että tuolloinkin sana esiintyy pien-etuliitteen kera. Sen jälkeen ohjelmassa ei hänen mukaansa ole muuta kuin pelkkää ”työntekijöiden riistoa ja ympäristön tuhoamista”.

Verkkouutiset tarkasti asian ja huomasi, että sana esiintyy tavallaan toistamiseenkin. Tosin kohdassa, jossa todetaan yrittäjävähennyksen olevan tehoton ja esitetään sen poistamista.

– Vasemmistoliiton ohjelman ainoa verollinen kädenojennus yrittäjille on arvonlisäveron alarajan nostoehdotus 10[nbsp]000 eurosta 30[nbsp]000 euroon. Ehdotus, josta valtiovarainministeriö ei ole ollut innoissaan. Eikä vähiten sen vuoksi, että se pienentää reippaasti valtion verotuloja. Samalla se myös luo kasvun esteen yritystoiminnan kasvattamiselle.

Kim Väisäsen mukaan ohjelma ei sisällä laskelmia siitä, miten ehdotukset tuovat tai vievät verotuloja.

– Demarit valitsivat saman strategian. Näin keskustelun pystyy pitämään mielikuvatasolla, jossa oikeudenmukaisuus lisääntyy ja hyvinvointi kasvaa. Ilman, että ikävät, konkreettiset faktat kustannuksista ja tuloista pilaavat tunnelmaa.

Ohjelman kärkiajatus on Väisäsen mukaan ehdotus siitä, että pääoma- ja ansiotulot tulisi jatkossa verottaa yhdellä ja samalla progressiivisella veroasteikolla.

– Perusteluna käytetään muun muassa sitä, että ylimmässä promillessa pääomatulojen osuus on jopa 70 prosenttia. Perustelusta tosin unohtuu, että pääomatuloista lähes puolet koostuu luovutusvoitoista, toisin sanoen omaisuuden myynnistä. Lisäksi vuodesta toiseen ansiotulojen ja pääomatulojen suhde pysyttelee suurin piirtein samalla tasolla. Ansiotulot ovat vuosittain 12-13 kertaa suuremmat kuin pääomatulot, hän toteaa.

Väisänen syyttää ohjelman laatijoita myös täysin tuulesta temmatusta väitteestä.

Ohjelmassa kerrotaan, että ”huomattava osa suurista pääomatuloista ei ole ’aitoja’ palkkatuloja, vaan kyse on niin sanotusta tulomuunnosta eli ansioiden muuttamisesta pääomatuloiksi verotuksen minimoimiseksi”. Tätä kuvataan ”Suomessa yleiseksi verovälttelyn muodoksi”.

Kim Väisänen lupaa tarjota juhlaillallisen sille, joka voi osoittaa tämän väitteen todeksi.

– Olen varma, että verottaja tarjoaa samaisen korean pöydän seuraavana iltana. Väitteen oikeaksi osoittaminen nimittäin kasvattaa valtion verotuloja huomattavasti, hän toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)