Vasemmistoliiton ryhmyri vaatii ”katkaisemaan pakkolakien kahleet”

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekosen mukaan lausuntokierros vahvisti entisestään näkemystä pakkolakien räikeistä ongelmista.

Aino-Kaisa Pekosen mukaan ristiriitoja on odotettavissa niin perustuslain, kansainvälisten sopimusten, kuin EU-oikeudenkin kanssa.

– Ne ovat Pohjoismaisen työmarkkinamallin vastaisia. Suuri ongelma on pakkolakien epätasa-arvoisuus, kun raskas taakka sälytetään julkisen sektorin naisille.

Pekosen mukaan merkittävin lakeja kiittävä taho on työnantajien EK, joka haluaa mieluummin pakkolait kuin ns. yhteiskuntasopimuksen.

– EK:lla ei ole mitään intressiä tai halua neuvotella muusta, jos se joka tapauksessa saa pakkolakien muodossa miljardilahjan. Lakien kautta muutokset voivat myös olla sopimuksia pysyvämpiä.

Pekonen katsoo, että jos hallitus tosissaan haluaa työmarkkinoille neuvotteluratkaisun, on sen ehdottomasti haudattava pakkolait. Vasta sitten aidot neuvottelut voivat alkaa.

– Pakkolait ovat oikeudenmukaista sopimusta estävä kahle, joka uhkaa vetää koko Suomen upoksiin. Vain Juha Sipilällä on kahleeseen avaimet, mutta onko pääministeristä kahlekuninkaaksi?

Pekosen mukaan hallituksella on nyt näytön paikka osoittaa, että se ottaa demokratian tosissaan.

– Asiantuntijalausuntojen musertavaa näyttöä ei voi sivuuttaa, hän sanoo.

Kommentit